Stojanović: Status Ljubijankića kljub selitvi na Japonsko ni ogrožen

Slovenski selektor Slaviša Stojanović je razkril, da ima praktično že sestavljeno enajsterico, ki se bo pomerila z Romunijo.

Objavljeno
13. avgust 2012 20.31
Posodobljeno
13. avgust 2012 20.44
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo prijateljsko tekmo pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Izbranci Slaviše Stojanovića se bodo pomerili z Romunijo, dvoboj pa jemljejo tako, kot da gre za kvalifikacijskega.

»Moramo se zavedati, da je zelo malo časa do kvalifikacij in da je v sredo res pravi test. Tekmo moramo vzeti kot kvalifikacijsko. Menim, da bo glavni poudarek na tekmi to, da ne dobimo gola, kar se zdaj redko dogaja, včasih pa je bila to naša glavna karakteristika. Mislim, da je do prva smernica, kako moramo razmišljati. Ne smemo se preveč zaletavati, saj bosta tudi tekmi proti Švici in Norveški v uvodu kvalifikacij zelo trdi,« pred tekmo z Romunijo pravi vratar Samir Handanović, piše STA.

Časa nam zmankuje, a tako je tudi v romunskem taboru

Novopečeni prvi čuvaj mreže pri milanskem Interju meni, da tokratno kratko druženje ne bo pomenilo velikih težav. »Na vsako tekmo se pripravljaš enako. Za Švico bo več časa, tukaj pa imamo le en dan, jutri bomo pogledali še našo tekmo z Grčijo, se pogovorili o Romuniji in to je to. Tisti, ki igramo v tujini, vemo, kako se tem stvarem streže in kako se igralci sami pripravljamo na tekme. Tudi Romuni ne bodo imeli dovolj časa, ampak mislim, da je naš strokovni štab pripravil vse potrebno, tako da ne vidim nobenih težav,» meni kapetan izbrane vrste in dodaja, da niti neigranje njegovih kolegov po klubih ne bo posebej vplivalo na kakovost slovenske igre.

»Mislim, da je to vprašanje, ki se bo vedno porajalo. Naša reprezentanca je bila večinoma sestavljena iz tistih, ki niso igrali v svojih klubih, tako da to ni težava. Težava je lahko le v tem, da mogoče forma ni ravno takšna, kot bi lahko bila, ampak to se veno kompenzira z drugimi stvarmi. To bo vedno v Sloveniji. Ni pa rečeno, da tisti, ki ne igra v klubu, ne bo v reprezentanci dal sto odstotkov oziroma odigral na primerni ravni,« je na novinarski konferenci v Ljubljani še povedal Handanović.

Status Ljubijankića ni ogrožen

Selektor Slaviša Stojanović meni, da bo tekma proti Romuniji zelo pomembna: »Vsaka tekma je pomembna, ta z Romunijo še toliko bolj, saj gre za neke vrste generalko pred začetkom kvalifikacij. Zelo malo časa nam ostane do prve tekme s Švico, tako da bomo vse, kar imamo v načrtu, tudi poskusili postoriti v teh dveh dneh na treningu in sami tekmi. Malce bode v oči, ker na tem zboru ni dveh igralcev, na katera sem računal (Nejca Pečnika in Zlatana Ljubijankića, op. STA). V principu pa nestrpno čakamo tekmo proti tekmecu, ki je kakovosten, odgovoren, discipliniran. To bo dober test.«

Selektor, ki je nocoj čakal še prihod Gregorja Balažica, ta je zamudil zaradi okvare letala v Ukrajini, še pojasnjuje, da ima začetno postavo praktično že sestavljeno, išče le še alternativo za Ljubijankićevo mesto. Pravi pa, da bo še naprej igral po sistemu 4-2-3-1.

Stojanović se je dotaknil tudi Ljubijankićevega prestopa na Japonsko, ki mu zaradi oddaljenosti in časovne razlike dela nekaj sivih las. »Status Ljubijankića ni ogrožen, tudi ne drži, da nisem zadovoljen. Nisem ravno vesel, ker to prinaša kar nekaj organizacijskih težav, predvsem pa težav glede aklimatizacije. Ena ura časovne razlike pomeni en dan aklimatizacije. Za ta zbor je bilo to tako nemogoče. V enem mesecu bi moral Ljubijankić trikrat potovati na Japonsko in nazaj, tako da se postavlja vprašanje, v kakšnem stanju bi prišel na začetek kvalifikacij. Upam, da bomo našli rešitev glede teh potovanj. Ni pa edini, pred leti je dal to skozi Željko Milinović. Dobil sem informacije, kako je to on reševal, z zdravniško službo pa bomo malo bolj aktivni in mu skušali omogočiti, da se čim prej vključi v delo,« je zaključil Stojanović.