Stožice in Ljudski vrt: generalki za prvi derbi

Gorica v prvi tekmi 5. kola 1. SNL premagala Zavrč, danes še druge tekme. V Mariboru slovo enega od trenerjev?

Objavljeno
12. avgust 2015 01.11
Mendy,Koper, Slovenija 07.08.2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Gorica je s prepričljivo zmago proti Zavrču v včerajšnji uvodni tekmi 5. kola 1. SNL ohranila prvo mesto na lestvici. Danes bodo na sporedu še drugi dvoboji, v ospredju pa bo dogajanje v Stožicah in Ljudskem vrtu. Zeleno-bele bodo izzvali Koprčani, vijolične Celjani. Drugi tekmi bosta še v Novem mestu in v Velenju.

Ljubljana: Olimpija – Luka Koper (17.30; sodnik Bojan Mertik): Krško je padlo, huda reč! Da, tudi zmaga z novincem je bila za Olimpijo in nove oblikovalce njenih podvigov zlata vredna. Preizkušnja s Koprčani ima zdaj drugačen pomen: je predigra za nedeljski veliki derbi v Ljudskem vrtu in ne za reševanje komaj ustoličenih vodilnih mož. Sproščeni in z boljšim vzdušjem, s povratnikoma Rokom Kronavetrom in Maticem Finkom se lahko zeleno-beli podajo v bitko, ki je ne bodo dobili, če bodo ponovili krško predstavo. Koper je bojevito moštvo z repom in glavo, Olimpija ima le tri, štiri bojevnike za igro »v telo«, nespretna in vsiljena preobrazba v borce drugim prej škoduje kot koristi. Za trenerja Marijana Pušnika je uravnoteženje agresivnosti, napadanja in kombinatorike morda celo najzahtevnejši del postavljanja temeljev igre za naslov. Za kaj več še nima ustrezno hitrih igralcev. Če v Krškem Ljubljančani niso izpeljali omembe vrednega nasprotnega napada, potem se velja vprašati, kako jim bo to uspelo proti vedno obrambnemu Kopru. Slednji je v eni od klasičnih nogometnih prvin, nasprotnih napadih, najboljši v Sloveniji. In še: kritiki sodnika Mateja Juga so lahko zadovoljni. Tolminec bo po stožiški slabo opravljeni nalogi na (prisilnem) počitku že drugo kolo zapored.

Velenje: Rudar – Krško (17.30; Alen Borošak): Morda nepričakovano, a ne presenetljivo je Rudar v Domžalah končal niz uvodnih porazov. Če bi »rudarji« ujeli še Krško, bi na ligaški lestvici že bili tam, kamor sodijo. Na strelski lestvici pa bi lahko sam zavzel vrh Luka Prašnikar. Sin najuspešnejšega klubskega trenerja v Sloveniji spravlja v dobro voljo očeta, ki je – ne le kot oče – vedno bolj zaupal v njegove strelske sposobnosti kot drugi trenerji. Rudarjevemu trenerju Jerneju Javorniku ne preostane drugega, kot da zaupa Luki, dokler pravega ritma ne bo ujel Dalmatinec Mate Eterović.

Novo mesto: Krka – Domžale (17.30; Roberto Ponis): To bo dvoboj »gostujočih moštev«; v gosteh jim namreč ni treba narekovati ritma in ugajati v premoči s posestjo žoge. To pomeni, da so Domžalčani blizu stoodstotnega izkupička v gosteh v tej sezoni: zmagali so že na Bonifiki in v Stožicah. O tem, koliko sta obe moštvi sposobni napadati tekmece in sta na splošno napadalni, največ pove podatek, da sta med strelci po štirih tekmah le dva napadalca: Marin Perić (strelec proti Rudarju v 1. kolu) pri Krki in Antonio Mance (proti Olimpiji) pri Domžalah.

Maribor: Maribor – Celje (Davor Drečnik, 19.15): Kdo bi si mislil, da bodo po velikem zmagoslavju v minuli sezoni (prvak Maribor in podprvak Celje) vodilni možje obeh klubov že prisiljeni iskati novega trenerja. Prav nič ne bi bilo presenetljivo, če bi štajerski derbi spodnesel stol poražencu. To niso le domneve, marveč kruta realnost: Anteja Šimundžo držita v sedlu zgolj evropska dosežka (šestnajstina finala evropske lige in liga prvakov), pri Simonu Rožmanu se porajajo dvomi, če se splača vztrajati, ne da bi bile upoštevane njegove želje pri okrepitvah. Mariborske težave so gotovo zahtevnejše zaradi višjih ciljev, posledično tudi trener vijoličastih ne more postati kdorkoli. Slovensko tržišče jih Zlatku Zahoviću ponuja (pre)malo, razen bivšega soustvarjalca šampionskega Maribora Darka Milaniča (če se bo lahko razšel z Leedsom). Celjske težave so lažje rešljive; če se je »od nikoder« pojavil Rožman, bi se najbrž tudi kdo drug. Štajerski derbi pa bo na vsak način ponudil privlačno predstavo, saj Celjani »ne znajo« igrati obrambno.