Strelec Tim Matavž spet zbudil skomine Italijanom

Kvalifikacije za LP: Usoda slovenskega nogometnega reprezentanta Tima Matavža bržčas odvisna od povratne tekme.

Objavljeno
22. avgust 2013 01.47
Netherlands Soccer Champions League
P. Z., šport
P. Z., šport
Eindhoven – Tim Matavž ne bi mogel bolje podkrepiti svojih besed, da je morda napočil čas za selitev iz Nizozemske v večji klub in močnejšo ligo. Že nekaj časa se spogleduje s serie A in na prvi tekmi kvalifikacij za ligo prvakov je zabil gol Milanu, kar PSV ohranja upanje na preboj med elito.

Slovenski golgeter je iz Groningena pred dvema letoma prestopil za sedem milijonov evrov, s čimer je postal drugi najdražji slovenski nogometaš za Zlatkom Zahovičem. Vmes sta ga prehitela Samir Handanović in Josip Iličić, a če se bo nekdanji član Gorice zares pridružil reprezentančnima kolegoma na Apeninskem polotoku, bi utegnil pasti celo absolutni rekord. Že nekaj časa se zanj zanima Lazio, ki v Matavžu vidi naslednika veterana Miroslava Kloseja. A pri PSV niso navdušeni, da bi se mu odrekli. Direktor Marcel Brands je pred dnevi za De Telegraaf izjavil, da Matavža ne da, saj je trener Phillip Cocu zelo zadovoljen z njim in soigralcem v napadu Jürgenom Locadio.

Vse lepo in prav, če bi PSV uspel preboj v donosno ligo prvakov, toda po prvi tekmi, ki se je razpletla z 1:1, je v prednosti vendarle Milan in če Nizozemci ostanejo pred pragom raja, bodo bržčas še enkrat premislili o mikavnih ponudbah za 24-letnega Matavža.

Še vedno pa je dvoboj povsem odprt. Četudi si ni priigral prednosti, je PSV izpostavil ranljivost sedemkratnega evropskega prvaka. Poznalo se je, da so na Nizozemskem odigrali že tri kola – PSV je dobil vse tri tekme z razliko v golih 9:0 –, medtem ko se v Italiji prvenstvo še začelo ni. Za goste je najprej zadel Stephan El Shaarawy, mlado nizozemsko moštvo – povprečna starost igralcev v zadnji obrambni vrsti je bila 19,5 leta, Jeffrey Bruma in Karim Rekik pa sta si zavoljo izjemne predstave prislužila celo selektorjev klic –, pa je povsem zasluženo prišlo do izenačenja. Za izenačujoči zadetek je bil kriv vratar Christian Abbiati, saj je napačno ocenil strel Brume z velike razdalje in se mu je žoga od prsi odbila naravnost na glavo slovenskemu napadalcu, ki mu ni bilo težko zatresti mreže iz bližine.

Trener Massimiliano Allegri je bil zadovoljen z izidom, ne pa tudi z igro: »PSV nam je vsilil svoj ritem in večji del tekme smo delovali zmedeno. Na povratni tekmi bomo morali pokazati bistveno več.« Njegov kolega Cocu je zatrdil, da na San Siru ne bo odstopil od napadalne igre. »Tudi po prejetem zadetku nismo 'zbezljali'. Po izenačenju smo imeli še nekaj priložnosti. Imamo šest igralcev, ki še niso dopolnili 21 let, a tokrat so pokazali veliko mero zrelosti.«