Strup pripravljajo za angleško ligo

Kvalifikacije za evropsko ligo so londonskemu nogometnemu klubu West Hamu povsem odveč.

Objavljeno
28. julij 2016 00.31
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Če bi lahko pri West Hamu izbirali, bi se tekmi z Domžalami najraje izognili. Pa ne zato, ker bi se bali slovenskega kluba, ampak zato, ker so nastopi v kvalifikacijah za evropsko ligo v napoto med pripravami na novo sezono angleške lige. Če že, bi se z Domžalami najraje pomerili na prijateljski tekmi, da bi lahko zaigrali vsi nogometaši.

Nobenega dvoma ni, da v Stožice prihaja vrhunski nogometni klub. Na najnovejši Forbsovi lestvici najvrednejših klubov na svetu je West Ham na 17. mestu. Zraven piše, da je klub ovrednoten na 542 milijonov dolarjev. A po tem kriteriju je v zadnjih letih v Sloveniji gostovalo kar nekaj večjih klubov. Pri Mariboru v Ljudskem vrtu so zaigrali Chelsea, Tottenham in Schalke, prav vsi so med prvih petnajst na Forbsovi lestvici.

Omenjena lestvica skriva tudi razlog, zakaj je za West Ham pomembnejše domače prvenstvo kot nastopi v evropskem tekmovanju – v angleški ligi je tako strnjena konkurenca, da vsaka misel na kaj drugega poruši osredotočenost, posledica pa so izgubljene točke. Na Forbsovi lestvici je namreč pred West Hamom še šest angleških klubov (Manchester United, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Liverpool in Tottenham), kar nazorno priča, v kako vročem kotlu se za preživetje bori West Ham.

Še dva primera, ki razkrijeta številne pasti angleške lige. Eden je Liverpool. V prejšnji sezoni je vse stavil na evropsko ligo, zato je v zaključku sezone na stran potisnil tekme v angleški ligi. Prišel je v finale, z zmago bi prejel vstopnico za ligo prvakov, toda po porazu s Sevillo je ostal praznih rok. V angleški ligi je bil daleč od vrha, evropske lovorike ni osvojil, pa tudi ligo prvakov bodo v Liverpoolu gledali le preko televizijskega ekrana. Še hujše se je godilo Newcastlu. Čeprav je na Forbosovi lestvici na 20. mestu in spada med deset najbogatejših angleških klubov, je izpadel iz elitne angleške lige. Dovolj očiten dokaz, kaj se lahko pripeti, če v angleški ligi nisi povsem pri stvari.

Slaven Bilić, trener West Hama, je v zadnjem letu večkrat potrdil, da je prvi klubski cilj obstanek v angleški ligi, dodana vrednost je preboj med prvo deseterico. Temu primeren je načrt priprav. Angelo Ogbonna (Italija) in Dimitri Payet (Francija) imata podaljšan dopust, ker sta igrala na evropskem prvenstvu, na olimpijske igre se pripravlja Manuel Lanzini (Argentina). Da bi se morali predčasno vrniti v West Ham zaradi uradne evropske tekme, nobenemu v klubu ni padlo niti na misel. Zaradi obračuna z Domžalami je edina sprememba, da je Bilić od ponedeljka naprej malce omilil ritem vadbe za ostale nogometaše. Vendarle noče, da bi njegovi igralci zaradi težkih nog proti nabrušenim Domžalčanom staknili še kakšno poškodbo.

Takšen pristop se je West Hamu v pretekli sezoni obrestoval. Končal je na sedmem mestu angleške lige, v hrbet sta mu zrla tudi Liverpool in Chelsea. Bilićeva četa je bila strup za najslovitejše angleške zasedbe. Že v prvih desetih kolih so poln plen vzeli proti Arsenalu, Liverpoolu, Manchester Cityju in Chelseaju. In nihče več ni razmišljal o spodrsljaju v kvalifikacijah za evropsko ligo in izpadu proti romunski Astri.