Suarez: Če v tej sezoni ne osvojim zlatega čevlja, ga bo Messi ali Neymar

Urugvajec Luis Suarez je na proslavi v Barceloni prejel zlati čevelj za najboljšega strelca evropskih državnih prvenstev.

Objavljeno
20. oktober 2016 17.40
Posodobljeno
20. oktober 2016 18.04
Spain Suarez Golden Boot
M. Ž.
M. Ž.

Barcelona - Napadalec Barcelone Luis Suarez je na današnji slovesnosti prejel zlati čevelj za najboljšega strelca evropskih državnih prvenstev.

Odlični urugvajski napadalec je v pretekli sezoni španskega prvenstva dosegel kar 40 golov in kot edini nogometaš v svojem državnem prvenstvu presegel to mejo.

Suarez si je drugič v karieri priboril zlati čevelj. To mu je uspelo že v sezoni 2013/14, ko je kot napadalec Liverpoola dosegel 31 golov.

Urugvajec ob prejetju zlatega čevlja izrazil prepričanje, da bo to lovoriko tudi v prihodnji sezoni osvojil eden izmed članov Barcelone:

»Sem v najboljšem klubu na svetu, ki ima v svojih vrstah najboljše nogometaše. Če se želiš potegovati za katero izmed posamičnih lovorik, imaš veliko možnosti, da boš katero tudi dobil, vendar pa je naša prioriteta osvojitev moštvenih lovorik. Nikoli nisem imel posebne želje, da bi bil najboljši strelec, moj cilj je bil zmagati v ligi prvakov, kar sem tudi dosegel. Če bi moral izbrati, kateri izmed 40 golov je bil najljubši, bi izbral tista dva, ki sem ju dosegel na štadionu Santiago Bernabeu. Če v tej sezoni ne bom znova osvojil zlatega čevlja, sem prepričan, da ga bo Lionel Messi ali pa Neymar,« je povedal Urugvajec.

Prevlada igralcev španskega prvenstva

V zadnjih letih so pri osvojitvi zlatega čevlja prednjačili nogometaši iz španskega prvenstva, saj je osem izmed zadnjih devetih zmagovalcev nastopalo v tem tekmovanju. Edini igralec, ki v tem času ni igral v Španiji, je bil že omenjeni Luis Suarez, ki si je v sezoni 2013/14 nagrado razdelil s Portugalcem Cristianom Ronaldom.

Slednji je kot edini nogometaš to lovoriko osvojil štirikrat, na drugem mestu je Argentinec Lionel Messi s tremi tovrstnimi lovorikami.

Če pogledamo, katera ekipa je poskrbela za največ zmagovalcev, je to Barcelona (5), na drugem mestu sta Real Madrid in Dinamo Bukarešta (oba po 4), na tretjem pa Porto (3).