Šuker se je spravil na novinarje in zakuhal mednarodni škandal

Novinarjem Indexa je zaradi kritik na račun Hrvaške nogometne zveze preprečil vstop na novinarsko konferenco.

Objavljeno
03. oktober 2015 12.52
Davor Šuker, Ljubljana Slovenija 11.04.2013
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Predsednik Hrvaške nogometne zveze Davor Šuker se je vnovič znašel v sporu s kritičnimi hrvaškimi novinarji ter zakuhal nov škandal. Tokrat so njegova trača postali pisci očitno preveč kritičnega novičarskega portala Index.hr, ki so se želeli udeležiti novinarske konference, a jim je varnostnik preprečil vstop. Nato je v dogajanje posegel tudi sam Šuker, ki je enemu novinarju med snemanjem iz rok vzel mobilni telefon in mu ga vrnil šele nekaj minut pozneje.

Prepoved vstopa novinarjem na novinarsko konferenco in nasilno Šukerjevo vedenje je povezano z njegovo oziroma odločitvijo Hrvaške nogometne zveze, ki je pred tem s posebnim obvestilom novinarjem omenjenega priljubljenega novičarskega portala prepovedala udeležbo na novinarskih konferencah zveze zaradi kritik na njihov račun.

Hrvaško novinarsko društvo HND je zaradi spornega dogajanja izrazilo protest ter zahtevalo od Šukerja takojšen preklic neustavne in neutemeljene prepovedi, vendar pa je protest naletel na gluha ušesa. O pestrem dogajanju v hrvaškem nogometu in spornih dejanjih na Iberskem polotoku nekdaj zelo priznanega nogometaša je poročala tudi dopisnica španske tiskovne agencije Efe v Zagrebu.

»Hrvaško novinarsko društvo je predsednika Hrvaške nogometne zvez, nekdanjega nogometaša Reala Madrida Davorja Šukerja, obtožilo omejevanja svobode do obveščanja javnosti ter fizičnega nasilja nad novinarji,« je poročala Efe, ki ob tem navaja tudi mednarodne razsežnosti primera. Hrvaško novinarsko združenje je namreč o spornem Šukerjevemu ravnanju seznanilo Evropsko zvezo novinarjev (EJF) in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).