Švicarji upravičili vlogo favoritov, Stojanovića čaka še veliko dela

Slovenski nogometaši so kvalifikacije za SP 2014 pričeli s porazom, v Stožicah jih je namreč Švica ugnala z 2:0.

Objavljeno
07. september 2012 16.02
Posodobljeno
07. september 2012 19.31
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Varovanci selektorja Slaviše Stojanovića so klonili na prvi uradni preizkušnji na poti do uvrstitve na svetovno prvenstva 2014. Na uvodni tekmi kvalifikacij jih je namreč v Stožicah ugnala Švica, ki je slavila prepričljivo zmago z 2:0.

Izbranci slovitega švicarskega selektorja Ottmarja Hitzfelda so tako upravičili sloves favoritov, ki so jim ga pred tekmo nadele stavnice, a tudi mediji, saj so blesteli že na pripravljanih tekmah.

Slovenska izbrana vrsta, ki se ji je poznala odsotnost poškodovanega kapetana Samirja Handanovića, je tokrat delovala sila povprečno, ni ji pomagala niti prednost igralca več, saj je bil v 75. minuti zaradi drugega rumenega kartona izključen Tranquillo Barnetta. Naslednji dvoboj Slovence čaka v torek, ko se bodo v Oslu merili z Norveško.

Xhaka s strelom po tleh presenetil Handanovića

Obe reprezentanci sta dvoboj razumljivo pričeli previdno, rahlo pobudo so imeli Švicarji, ki so imeli žogo nekoliko več v svojih nogah. Toda do prve priložnosti so prišli gostitelji - v deseti minuti je imela Slovenija prosti strel z roba kazenskega prostora, a je Armin Bačinović ustrelil preko švicarskih vrat.

Gostitelji so bili še naprej bolj nevarni, predvsem so dobivali dvoboje na sredini igrišča, a si k sreči niso priigrali nobene nevarne priložnosti. V 17. minuti je po močnem strelu Tima Matavža na igrišču obležal eden od Švicarjev, saj ga je žoga zadela v predel »moškosti«.

Že v naslednjem napadu pa se je Slovencem maščevala terenska premoč gostov. Granit Xhaka je namreč iz navidez nedolžne situacije s strelom po tleh presenetil Jasmina Handanovića, saj ga je ujel na napačni nogi in povedel Švico v vodstvo z 1:0.

Benaglio grenil življenje Matavžu

V 28. minuti pa vendarle lepa akcija domačih nogomatašev. S strani je predložek v kazenski prostor podal Andraž Kirm, v skoku je bil najvišji Tim Matavž in ustrelil z glavo, a je bil na pravem mestu vratar Diego Benaglio, ki je žogo odbil v kot. Štiri minute kasneje bi bil izid lahko že 2:0, saj je po zmedi v kazenskem prostoru do žoge prišel Eren Derdiyok, a iz neposredne bližine zadel le vratnico.

Sledil je bliskovit protinapad slovenske izbrane vrste, Matavž je uspel priti do strela, a mu je življenje vnovič zagrenil Benaglio. V zaključku polčasa so imeli varovanci Slaviše Stojanovića novo priložnost, Valter Birsa je preigral dva gostujoča igralca in močno ustrelil, a žal zgrešil cilj. Tik pred odmorom se je v obrambni akciji izkazal Handanović - izid je ostal 1:0.

Napako Radosavljevića izkoristil Inler

Selektorja ob polčasu nista opravila nobene menjave. Če se je za hip zdelo, da so slovenski nogometaši na zelenico prišli odločeni pripraviti preobrat, so že po nekaj minutah doživeli hladen tuš. Po izgubljeni žogi Aleksandra Radosaveljića na robu svojega kazenskega prostora, je do nje prišel Gökhan Inler in s pravo bombo s kakih 25 metrov zadel za visoko vodstvo Švicarjev (2:0).

Sledila je reakcija Stojanovića, ki je na klop poklical sicer Zlatka Dediča, v igro je prišel Zlatan Ljubijankić. Le nekaj minut kasneje je sledila še ena menjava, iz igre je odšel Birsa, na zelenico pa prišel Josip Iličić. Sredi drugega polčasa so slovenski nogometaši delovali povsem brez idej, Švicarji so spretno kradli čas in si kar nekaj minut praktično neovirano podajali žogo.

Prednost igralca več brez učinka

V 75. minuti pa se je sreča le nasmejala tudi Sloveniji - Tranquillo Barnetta je po prekršku nad Mišom Brečkom dobil še drugi rumeni karton in moral tako predčasno v slačilnico. Gostitelji so nato vendarle prevzeli pobudo in si že po nekaj minutah priigrali priložnost, a je izid ostal nespremenjen.

V 80. minuti je Stojanović opravil še zadnjo menjavo, Jasmin Kurtič je dobil priložnost namesto Radosavljevića. Toda številne menjave in prednost igralca več nista prinesla željenega učinka, saj so se Švicarji (prelahko) ubranili in na koncu slavili zmago z 2:0.

Postavi obeh reprezentanc

Slovenija (4-4-2): J. Handanović; Jokić, Šuler, Cesar, Brečko, Kirm, Radosavljević, Bačinović, Birsa, Matavž, Dedič.

Švica (4-2-3-1): Benaglio; Ziegler, Djouru, Von Gergen, Lichsteiner, Inler, Barnetta, Shaqiri, Xhaka, Behrami, Derdiyok.

Glavni sodnik: Paolo Tagliavento (Italija)

Kvalifikacije za SP 2014

Skupina E

Slovenija - Švica 0:2

(Xhaka 20., Inler 51.)

Albanija - Ciper 1:1

(Sadiku 36.; Laban 45.)

Islandija - Norveška 1:0

(Arnason 22.)