Švicarska policija aretirala več uradnikov Fife

Švicarska policija je v Zürichu aretirala več uradnikov Fife, ki jih sumijo korupcije. Fifa je sklicala nov. konferenco.

Objavljeno
27. maj 2015 08.34
Posodobljeno
27. maj 2015 08.46
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Zürich − Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) je doletel nov škandal, saj je švicarska policija danes zjutraj v Zürichu aretirala šest njenih višjih uradnikov, ki jih bodo zaradi suma korupcije izročili Združenim državam Amerike.

Med njimi ni sedanjega predsednika organizacije Seppa Blatterja.

Švicarska policija je akcijo izpeljala v hotelu Baur au Lac, kjer so se uradniki Fife nastanili pred prihajajočim kongresom zveze. Kot poroča New York Times, je aretacijo naročilo pravosodno ministrstvo ZDA, ki uradnike sumi podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja. Domnevajo, da so bili nečedni posli vredni približno 150 milijonov ameriških dolarjev.

Kot nadaljuje časnik, so bili med aretiranimi podpredsednik Fife Jeffrey Webb, njegov predhodnik Jack Warner, predsednik brazilske zveze Jose Marina Marin, predsednik kostariške zveze Eduardo Li, predsednik venezuelske zveze Rafael Esquivel, izvršni direktor urugvajske zveze Eugenio Figueredo, nekdanji predsednik južnoameriške zveze Nicolas Leoz in Julio Rocha, ki pri Fifi skrbi za razvoj. Skupaj naj bi bilo v nečedne posle vpletenih 14 ljudi.

»Osumljenci podkupovanja so bili udeleženi v sheme plačevanja nogometnim funkcionarjem, delegatom in drugim predstavnikom Fife v vrednosti več kot sto milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobili medijske, marketinške in sponzorske pravice za nogometne dogodke v Latinski Ameriki,« so sporočili iz švicarskega ministrstva za pravosodje.

Fifa ne bo izbirala novih prirediteljev SP 2018 in 2022

Pri Fifi so se na današnje dogodke odzvali s posebno novinarsko konferenco, na kateri je govoril njen tiskovni predstavnik Walter de Gregorio.

»Fifa je bila oškodovana. Današnji dogodki niso bili dobri za njen ugled, vendar pa so dobri v smislu »čiščenja organizacije«. Nikoli nismo razmišljali o tem, da bi prestavili kongres ali predsedniške volitve, saj zadevi nista povezani. Prireditelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 ostajata ista. To vam danes lahko zagotovim, ne morem pa vedeti, kaj se bo zgodilo jutri,« je povedal De Gregorio.

Tiskovni predstavnik Fife je odgovoril na vprašanje, ali je predsednik zveze Sepp Blatter kakorkoli vpleten v zadnje dogodke: »Pombembno dejstvo je, da Sepp Blatter ni vpleten. Sicer je zaradi zadnjih dogodkov pod manjšim stresom, vendar ostaja miren in bo sprejel, karkoli se bo pač zgodilo.«

Šest jih nasprotuje izročitvi ZDA

Vsi aretirani uradniki FIFA razen enega nasprotujejo izročitvi ameriški oblastem, je sporočilo švicarsko ministrstvo za pravosodje. Eden izmed uradnikov pa je pristal na poenostavljeno izročitev in ga bodo lahko nemudoma predali pristojnim ameriškim organom. »Za tiste, ki nasprotujejo izročitvi, bodo morale ZDA v 40 dneh poslati uradne zahteve. Izročitveni postopki se bodo začeli takoj po prispelih zahtevah,« so še zapisali na ministrstvu.

Eden ob obtoženih, nekdanji podpredsednik FIFA Jack Warner, je krivdo na družbenih omrežjih že zanikal: »Ljudje v moji domovini vedo, da sem delo v FIFA končal že pred več kot štirimi leti, odtlej pa sem se posvetil izboljšanju življenja državljanov. Boril sem se brez strahu proti vsem oblikam korupcije in nepravičnosti. Nedolžen sem! Odkorakal sem iz svetovne nogometne politike in se predal izboljšanju življenja v državi, v kateri bom umrl. Dejavnosti FIFA se me ne tičejo.«

Prvi mož UEFA že sklical izredno sejo IO

Na današnje dogajanje se je odzval tudi že prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, ki je v Varšavi prav zato sklical izredno sejo izvršnega odbora zveze. Pred sejo je UEFA izrazila presenečenje in užaloščenost zavoljo dogodkov v Zürichu, obenem pa poudarila, da pričakuje celovito pojasnilo o aferi. »Izvršni odbor se sestaja danes popoldne, jutri bo še sestanek vseh evropskih nacionalnih zvez. Trenutno ne morem reči ničesar drugega,« je pojasnil Francoz, ki si bo nocoj ogledal finale evropske lige. Nekdanji nogometni as in trener je sicer dolgo veljal za potencialnega vročega protikandidata Seppu Blatterju na volitvah za predsednika FIFA, a se nato za kandidaturo ni odločil.

Fifo pretresajo škandali

Mednarodna nogometna zveza se je v zadnjih letih že večkrat znašla v središču pozornosti. Zelo odmevni sta bili sporni podelitvi svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022, ki jih bosta priredila Rusija in Katar. Fifi očitajo, da je v primeru dodeljevanja teh prvenstev ravnala korupcijsko, med drugim je govor o znesku v višini 1,5 milijona ameriških dolarjev, ki so ga Katarci domnevno razdelili med člane izvršnega odbora Fife.

V predsedniški bitki le Blatter in Al Husein

Mednarodna nogometna zveza bo na svojem zasedanju v petek izbrala novega predsednika. Kandidata sta le dva, sedanji prvi mož Sepp Blatter, ki se bo boril za svoj peti zaporedni mandat, in jordanski princ Ali bin al Husein. V predsedniško bitko sta se sprva podala tudi nekdanji portugalski nogometaš Luis Figo in predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag, ki pa sta kasneje umaknila svoji kandidaturi.

Princ Ali: Čas je, da končamo krizo FIFA

Blatterjev izzivalec, jordanski princ Ali bin al Hussein, je pozval h koncu krize, ki so jo danes še dodatno razpihale aretacije uradnikov zaradi domnevne korupcije. »Ne moremo nadaljevati na ta način, kriza je že dolgotrajna in ni le posledica zdajšnjih dogodkov,« je opozoril princ, ki je prav tako podpredsednik FIFA. Današnji dan je po njegovem žalosten za nogomet: »FIFA potrebuje vodstvo, ki usmerja, vodi in ščiti nacionalne zveze. Vodstvo, ki sprejema odgovornost za svoja dejanja, ne pa prenaša krivde na druge. Vodstvo, ki bo spet vzpostavilo zaupanje med stotinami milijonov navijačev po celem svetu.«

KDO JE KDO V AFERI FIFA? (povzeto po STA)

JEFFREY WEBB (Kajmanski otoki, 50 let): Zdajšnji podpredsednik FIFA in član izvršnega odbora, predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf), član izvršnega odbora karibske zveze in predsednik nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga danes v Zürichu. Po poklicu je bančnik.

EDUARDO LI (Kostarika, 56): Član IO FIFA, član IO Concacafa in predsednik kostariške nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

JULIO ROCHA (Nikaragva, 64): Zdajšnji član razvojnega oddelka FIFA, nekdanji predsednik srednjeameriške nogometne zveze, predsednik nogometne zveze Nikaragve. Aretirali so ga danes v Zürichu.

COSTAS TAKKAS (Velika Britanija, 58): Zdajšnji ataše predsednika Concacafa, nekdanji generalni sekretar nogometne zveze Kajmanskih otokov. Aretirali so ga v sredo v Zürichu.

JACK WARNER (Trinidad in Tobago, 72): Nekdanji podpredsednik FIFA in član izvršnega odbora, predsednik Concacafa, predsednik karibske nogometne zveze, posebni svetovalec nogometne zveze Trinidada in Tobaga.

EUGENIO FIGUEREDO (ZDA, Urugvaj, 83): Podpredsednik FIFA in član IO, nekdanji predsednik južnoameriške nogometne zveze (CONMEBOL) in predsednik urugvajske nogometne zveze. Je nekdanji nogometaš in menedžer. Aretirali so ga danes v Zürichu.

RAFAEL ESQUIVEL (Venezuela, 68): Član IO CONMEBOL in predsednik venezuelske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

JOSE MARIA MARIN (Brazilija, 83): Član organizacijskega odbora FIFA za olimpijski turnir, nekdanji predsednik brazilske nogometne zveze. Aretirali so ga danes v Zürichu.

NICOLAS LEOZ (Paragvaj, 86): nekdanji član IO FIFA in predsednik CONMEBOL.

ALEJANDRO BRUZACO (Argentina, 50): šef podjetja, ki se ukvarja s športnim marketingom, Tornesos y Competencias S.A.

AARON DAVIDSON (ZDA, 44): predsednik podjetja Traffic Sports USA Inc.

HUGO JINKIS (Argentina, 70) in MARIANO JINKIS (Argentina, 40): šefa podjetja Full Play Group S.A., ki se ukvarja s športnim marketingom.

JOSE MARGULIES (znan tudi kot Jose Lazaro; Brazilija, 75): šef podjetij Valente Corp. in Somerton Ltd.

Že pred tem pa so se izrekli za krive:

DARYLL WARNER (ZDA, Trindad in Tobago, 40): sin Jacka Warnerja in nekdanji član razvojnega oddelka FIFA. Priznal je krivdo, povezano z goljufijo in strukturiranjem finančnih transakcij.

DARYAN WARNER (Trinidad in Tobago, Grenada, 46): priznal krivdo, povezano z goljufijo, pranjem denarja in strukturiranjem finančnih transakcij.

CHARLES BLAZER (ZDA, 70): nekdanji generalni sekretar Concacafa in nekdanji član IO FIFA, priznal je krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja, utajo davkov, ob tem pa ni oddal poročila na FBAR (Foreign Bank And Financial Accounts).

JOSE HAWILLA (Brazilija, 71): lastnik in ustanovitelj Traffic Groupa, brazilskega športno-marketinškega konglomerata, priznal je krivdo, povezano s hudodelskim združevanjem, goljufijo, pranjem denarja in oviranjem preiskave.