Dvojni uspeh: Tavares odpeljal Maribor v 3. kolo, Domžale čakajo na West Ham

Tako Mariborčani kot Domžalčani so napredovali skozi 2. kolo kvalifikacij za evropsko ligo. V 3. kolu vsi odhajajo na Otok.

Objavljeno
21. julij 2016 16.28
Posodobljeno
21. julij 2016 19.00
Nogomet
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Nogometaši Maribora in Domžal so v kvalifikacijah za uvrstitev v evropsko ligo preskočili prvo oviro. Potem ko se je za Mariborčane prva tekma 2. kola z Levskim iz Sofije v Ljudskem vrtu končala z 0:0, so Štajerci na povratni tekmi z golom v gosteh in izidom 1:1 napredovali v naslednje kolo. Domžalčani so tja uvrstili z zmago z 2:1 proti beloruskemu Šahtjorju, proti kateremu so na prvi tekmi v gosteh igrali z 1:1.

Tako Mariborčane kot Domžalčane v 3. kolu čaka tekmec z Otoka. Štajerci se bodo pomerili s škotskim Aberdeenom, prva tekma bo 28. julija na Škotskem, povratna pa teden dni kasneje v Ljudskem vrtu. Njihove možnosti za napredovanje so veliko boljše kot za moštvo Luke Elsnerja. Domžale namreč čaka sloviti angleški prvoligaš West Ham. Prva tekma bo v Stožicah, povratna pa teden dni pozneje v Londonu, na olimpijskem stadionu, kjer bo dvoboj spremljalo približno 60.000 gledalcev.

Glavni junak preboja Mariborčanov v nadaljevanje je bil kapetan Marcos Tavares. V 30. minuti so se sicer privrženci vijoličnih držali za glavo, ko je zapravil 11-metrovko poprekršku nad Milivojem Novakovićem v kazenskem prostoru. A se je za zgrešeno priložnost oddolžil v 69. minuti z golom za izenačenje, ki je tudi pokopalo gostitelje. Ti so sicer povedli v 22. minuti z golom Francisa Narha.

V Domžalah je odločilni zadetek v 69. minuti prispeval Žan Majer po lepo izpeljani akciji po kotu. Pred tem je domače v vodstvo popeljal Alvir, ki je z glavo zadel za 1:0. Belorusi so nekaj upanja še ohranili po golu Denisa Lapteva, a ne za dolgo, Domžale so zasluženo zadele še enkrat in zmagale.

Levski : Maribor 1:1

Tekmo so boje začeli domači in imeli v 15. minuti tudi prvo nevarno priložnost. Po strelu iz kota je do strela je prišel Vencislav Hristov, a žogo poslal čez gol. V 22. minuti je poln domači štadion že norel. V mariborski obrambi je napako naredil Adis Hodžić, koje nesupešno izbijal po prodoru Francisa Nahra po levi strani. Napako je skušal popraviti Marko Šuler, toda Ganec se je sprehodil mimo in z oči v oči premagal vratarja Jasmina Handanovića. Ta je dve minuti pozneje še ubranil poskus Hristiva, ki je pred tem preigral Šulerja.

Mariborčane je gol razkuril in nevarno so začeli groziti na nasprotni strani. V 28. minuti bi vijolični že morali izenačiti, saj so imeli dve stoodstotni priložnosti. Po predložku Erika Janže je Tavares z bližine streljal z glavo, toda vratar Bojan Jorgačević mu je strel odbil. Žoga je priletela v noge Milivoja Novakovića, ki je z močnim strelom stresel prečko. Znova jo je Ljubljančan lahko prestregel, a se v kazenskem prostoru nato zgrudil na tla, saj je Aleksandar Aleksandrov nad njim naredil grd prekršek in ga z nogometnim čevljem brcnil v predel prsi. Sodnik je pokazal na najstrožjo kazen, ki pa jo je kapetan Tavares izvedel slabo, domači vratar mu je strel ubranil.

Igra Maribora tudi v nadaljevanju ni bila slaba. V 41. minuti je s sijajnim poizkusom s 30 m zagrozil Marwan Kabha, toda Jorgačević je žogo, ki je letela pod prečko, odbil v kot.

V drugem polčasu so imeli Mariborčani v 50. minuti veliko sreče, da niso prejeli novega zadetka. Napako Janže je izkoristil Roman Prochazka, Handanović je žogo odbil do Georgija Kostadinova, ki je zadel levo vratnico. Domači so ob tem zahtevali enajstmetrovko ob domnevnem igranju roko branilca Janže, a je niso dobili. V nadaljevanju so bili več pri žogi domači, toda ko je prišla priložnost, so jo vijolični izkoristili. V 68. minuti je za dober predložek poskrbel Gregor Bajde, Novakovićev strel z glavo je Jorgačević odbil samo do Tavaresa, ki je z desetih metrov z desnico streljal močno in dovolj natančno za izenačenje.

Ta scenarij je Štajerce že peljal v nadaljevanje, zato so morali le obdržati niti v svojih rokah. Na pomoč je prišel izkušeni Aleš Mertelj in pomagal miriti poskuse Levskega, ki je poskušal vse do zadnjega. Toda Mariborčni so se ubranili in se veselili napredovanja.

Domžale : Šahtjor 2:1

Domžalčani so prvi polčas pred domačimi gledalci odigrali po svojih željah. Večino časa so bili boljši od tekmeca, prvo lepo priložnost pa so si pripravili v 15. minuti, ko je Antonio Mance streljal z desetih metrov in zadel vratnico. Osem minut pozneje je Matic Črnic prodrl proti vratom gostov in streljal, izkazal pa se je vratar Vladimir Bušma. Do želenega zadetka pa so domači prišli v 34. minuti, ko je Benjamin Morel preigraval na levi strani kazenskega prostora, podal pred vrata, kjer je Alvir z glavo zadel za 1:0.

V drugem polčasu so Belorusi postajali vse nevarnejši in v 61. minuti izenačili. Domžalčani na vrhu kazenskega prostora niso dobro izbili žoge. Do nje je prišel Denis Laptev, ki je streljal s 16 metrov. Žoga se je od bloka domačih odbila in v loku preletela Axla Maravala ter se od prečke odbila v mrežo.

Toda domači so hitro stvari spet postavili tja, kjer so jih želeli domžalski navijači. V 69. minuti so namreč Domžalčani prišli do kota z desne strani. Po podaji Jureta Balkovca in odlično izpeljani akciji je Morel prepustil žogo Žanu Majerju, ki je s 13 metrov neubranljivo streljal pod prečko. V 78. minuti je Balkovec poskusil še s prostega strela z desne strani, a meril malo čez zgornji levi kot gostujočih vrat.

 

Evropska liga, kvalifikacije, 2. kolo:

Levski Sofija : Maribor 1:1 (1:1)/1:1

Stadion Georgi Asparuhov, gledalcev 18.000, sodniki: Tykgaard, Sonderby in Hummelgaard (vsi Danska).

Strelca: 1:0 Narh (22.), 1:1 Tavares (68.)

Levski: Jorgačević, S. Aleksandrov, Pirgov, A. Aleksandrov, Minev, De Nooijer, Kostadinov (od 79. Adeniji), Prochazka, Narh, Anete (od 85. Deza), Hristov.

Maribor: Handanović, Hodžić, Šme, Šuler, Janža, Hotić (od 77. Mertelj), Vrhovec (od 54. Vršič), Kabha, Bohar (od 67. Bajde), Tavares, Novaković.

Rumeni kartoni: A. Aleksandrov, Kostadinov, Narh; Kabha, Hotić, Šuler.

Rdeči karton: /.

Domžale : Šahtor Soligorsk 2:1 (1:0)/3:2

Športni park, gledalcev 2000, sodniki: Bieri, Heiniger in Sangiovanni (vsi Švica).

Strelca: 1:0 Alvir (34.), 1:1 Laptev (61.), 2:1 Majer (69.).

Domžale: Maraval, Brachi, Horić, Črnic (od 64. Repas), Horvat, Dobrovoljc, Balkovec, Majer (od 89. Žužek), Alvir, Morel, Mance (od 84. Juninho).

Šahtjor: Bušma, Jurevič, Burko, Januš, Starohodcki, Ignjatijević, Ribak (od 72. Osipenko), Kuzmenok, Jalezarenko (od 77. Rudika), Kovalev, Šibun (od 46. Laptev).

Rumeni kartoni: Dobrovoljc; Starohodcki.

Rdeči karton: /.