Tavares s svojim 129. golom Maribor zavihtel na vrh

Veliki nogometni derbi 16. kola 1. SNL in 34. po vrsti je bil odločen že v 6. minuti. Maribor ušel Olimpiji za 3 točke.

Objavljeno
18. november 2017 01.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Maribor je dobil 34. ligaški derbi, prizadejal prvi poraz Olimpiji in po 16. kolih zavzel vrh lestvice s tremi točkami naskoka (40:37). Junak dvoboja je bil Marcos Tavares, ki je že v 6. minuti po bojazljivem začetku Ljubljančanov premagal Aljaža Ivačiča.

Veliki derbi je pridih tekme vseh tekem dobil ob prihodu nogometašev na travo ob taktih mariborske himne. Po nekaj sekundah od prve podaje s sredine igrišča, ki je pripadla vijoličnim, pa je tudi napovedal drugačno zgodbo od pokalne izpred enega tedna. Mariborčani s povratniki v prvo enajsterico Jasminom Handanovićem, Blažem Vrhovcem, Martinom Milcem in presenečenjem Gregorjem Bajdetom so začeli odločno, Ljubljančani – trener Igor Bišćan je od zadnjega dvoboja posegel le po menjavi štoperjev Aris Zarifović-Branko Ilić – pa so se pomaknili v obrambno držo, v upanju da se bo domači zalet hitro končal brez večjih pretresov. Toda to je bila računica bojazljivcev, ki so bili kaznovani že v 6. minuti. Doslej najbolj trdna obramba v ligi se je osmešila. Najprej ni bila sposobna izbiti žoge daleč od kazenskega prostora, potem pa je osmerica gostov v belih dresih dovolila, da je predložek Martina Milca sprožil plaz. Denis Klinar je z glavo tako nespretno odbil žogo, da je asistiral Marcosu Tavaresu, ki je z 9 m neoviran po sredini in s projektilom pod prečko zabil svoj 129. ligaški gol. Kakšen spodrsljaj si je privoščila ljubljanska obramba, je razkrilo število igralcev v kazenskem prostoru: osem belih gostov je čuvalo tri vijolične domačine, Vršiča, Bajdeta in strelca!

Le dobrih pet minut zavzete vijolične igre je bilo dovolj, da je Maribor prevzel vlogo, v kateri se znajde kot riba v vodi. Z vodstvom v nogah in pred domačim občinstvom je lahko le narekoval igro po svojih taktih. Ljubljančani so potrebovali še dvajset minut, da so premoč v igri zasukali sebi v prid. Vmes so zahtevali enajstmetrovko po igri z roko Mitje Vilerja v kazenskem prostoru, v 32. minuti pa prek Klinarja imeli v nogah izenačenje. Klinar je namesto, da bi dvoboj ena na ena s Handanovićem poskušal zaključiti s strelom, raje iskal podajo in se uštel.

Olimpiji je v končnici prvega polčasa igro le prenesla na mariborsko polovico, a na koncu celo imela srečo, da je ohranila minimalen zaostanek. Dare Vršič je bil osmoljenec. Najprej je neoviran z 11 m streljal prek vrat, v zadnjih sekundah pa je na sredini igrišča za milimeter ušel ofsajd zanki in po podaji Blaža Vrhovca sam stekel pred vratarja Aljaža Ivačiča. Po 40 m šprinta mu je zmanjkalo tudi nekaj sape, da bi žogo rutinsko poslal mimo vratarja.

Olimpijin lov za izenačenjem v drugem polčasu se je začel z njeno jalovo premočjo. Maribor se je branil, uprizoril nekaj nevarnih nasprotnih napadov, a tudi dajal znake, da le ni tako zanesljiv, da bi tekmo izpeljal rutinsko.

Po uri igre je ukrepal Bišćan. Posegel je po najmočnejših orožjih na rezervni klopi, Roku Kronavetru in Stefanu Saviću. Toda računica se ni izšla, Ljubljančanom se ni posrečilo izpeljati niti ene nevarnejše akcije, razen dveh nevarnih Kronavetrovih strelov z razdalje, pri katerih se je odlikoval Handanović.

»Naša nepazljivost v prvem polčasu je odločila tekmo. Vse skupaj je bilo izenačeno, tvegali smo in morali zato pokrivati velik prostor, kar nam je povzročalo težave. Ne bo se težko psihološko pobrati, nadaljevali bomo z našim načinom dela,« je bil po tekmi jedrnat gostujoči trener Igor Bišćan, zmagovalec večera Darko Milanič pa je izpostavil zasluženo zmago Maribora: »Fantom klobuk dol za garanje na igrišču. Seveda bi bilo bistveno lažje, če bi že v prvem polčasu zabili še en gol. Zmaga nam pomeni veliko, imamo 3 točke prednosti. Pred nami je zahtevno obdobje v ligi prvakov in pokalu.«