Teden D za slovenski klubski nogomet

V taborih Maribora in Olimpije dobro vzdušje pred povratnima tekmama na evropski sceni.

Objavljeno
02. avgust 2011 07.19
Posodobljeno
02. avgust 2011 07.35
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana - Ta teden bo zelo pomemben za slovenski klubski nogomet, ki že vrsto let ni imel blizu evropskega povprečja dveh predstavnikov. Maribor, ki bo jutri (21.05) gostil Izraelce, in Olimpija, ki bo v četrtek (19) gostovala na Dunaju, ne veljata za favorita v dvobojih z Maccabijem in Austrio, toda izida - in vtis - s prvih tekem jim ponujata upanje za napredovanje.

Če bodo Mariborčani nadaljevali niz uspešnosti v državnem prvenstvu, se jutri v Ljudskem vrtu navijačem obeta izvajanje enajstmetrovk. Vijoličasti so namreč na vseh tekmah 1. SNL zmagali z izidom 2:1, tak pa je bil tudi razplet prve tekme 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Haifi.

Štajerci so v tem delu sezone že potrdili, da znajo dobro igrati »na rezultat«; ko bi se to vsaj ponovilo v povratni tekmi proti zeleno-belemu moštvu iz Izraela, si pravijo navijači. Mimogrede - konec tedna je igral tudi Maccabi; v manj pomembnem domačem pokalu Toto je njegov trener odpočil več kot polovico udarnih mož, ob tem je za Ljudski vrt izgubil ukrajinskega branilca Andreja Piljavskega.

»Če bomo do konca sezone zmagovali z 2:1, verjamem, da bomo vsi zadovoljni in nihče ne bo imel pripomb,« o zanimivi podrobnosti razmišlja Martin Milec, v zadnjih tekmah - tudi zavoljo razmer - eden od standardnih članov udarne mariborske enajsterice. Zmage, tudi zadnja nad knapi, utrjujejo samozavest moštva, slovenski prvaki bodo v dneh pred jutrišnjim spektaklom, ki jih bodo preživeli v »karanteni«, bolj sproščeni. Tribune Ljudskega vrta, ki so videle že ogromno evropskih zmag Štajercev, bodo polne, fantje pa, kot zatrjujejo, skrajno motivirani.

»Tekma z Maccabijem nam res ponuja ogromno,« se zaveda tudi Milec, ki je prepričan, da lahko Maribor pripravi podvig par excellence. Vijolični bi se uvrstili najmanj v evropsko ligo - še prej bi se v zadnjem kolu kvalifikacij potegovali za ligo prvakov - ob morebitnih zmagah z 1:0, 2:0, 3:1, 4:2 ... No, Maccabi bo v primerjavi s prvo tekmo v Haifi igral v močnejši postavi, saj se v kader vračajo Argentinec Gustavo Boccoli, Ganec Yahaya Seidu in kapetan Yaniv Katan.

Olimpija bo lažje dihala

Tudi Ljubljančani, ki po prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo »zaostajajo« z rezultatom 1:1, bodo jutri krenili proti Dunaju polni optimizma. Zmaga v težavni tekmi z nabrušeno Hit Gorico je bila dobrodošla kot poletni dež. Trenerju zeleno-belih Dušanu Kosiču, ki je kolebal med tem, kako močno enajsterico naj pošlje v boj, oziroma komu naj nameni počitek, se je obrestovala odločitev za udarne sile.

Na stožiški barki po koncu črnega niza štirih tekem brez zmage lažje dihajo; do četrtka bodo imeli dovolj časa za regeneracijo najbolj izžetih igralcev, ki jim zmanjkuje moči ob zaključkih napadalnih akcij. Navijače je v zadnjih tekmah posebej razburjala nespretnost glavnih akterjev igre na levi strani Kosičeve enajsterice.

Trener Austrie Karl Daxbacher je bil - nasprotno kot Kosič - po prvenstveni tekmi v Innsbrucku (0:0) vidno jezen na svoje igralce, ki si v tekmi s Tirolom niso priigrali niti ene priložnosti. »Pohvalim lahko vratarja Pascala Grünwalda, z napadalcem Barazitom pa se bom še pogovoril,« je povedal Daxbacher, ki je v nedeljo (delno) odpočil štiri igralce s tekme proti Olimpiji.