Tehnologiji za določanje golov vse bližje nogometnim igriščem

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je podpisala pogodbi z dvema podjetjema za razvoj tehnologij za določanje veljavnosti golov.

Objavljeno
23. oktober 2012 15.49
ap*Euro 2012 Engl Ukr
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Frankfurt - Nogometni navdušenci so vse bližje dnevu, ko o usodi njihovega moštva ne bodo odločale le sposobnosti sodnikov, ampak tudi tehnologija.

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je namreč podpisala licenčni pogodbi z dvema podjetjema za razvoj in uporabo tehnologije, s katero bi bilo mogoče določiti, ali je žoga prešla golovo črto ali ne. Podjetji bosta razvijali sistema sokoljega očesa (Hawk Eye), ki temelji na številnih kamerah, in inteligentnega gola (GoalRef), ki ima za osnovo magnetno polje.

Oba sistema bodo prvič na uradnem tekmovanju uporabili decembra letos na klubskem svetovnem prvenstvu na Japonskem. Sistema sta od lanskega oktobra do junija letos opravila niz testov, s katerimi so v naravi in laboratoriju simulirali različne dogodke in razmere na igrišču.

»To je ključen korak pri uvedbi tehnologije za določanje zadetkov, ki se je začel leta 2011, saj imata sedaj dve podjetji pravico do proizvodnje sistemov, ki jih lahko nameščata na igriščih po vsem svetu,« so zapisali pri Fifi. Po namestitvi bo moral vsak sistem opraviti še posebno kontrolo, ki jo bo izvajal neodvisni inštitut, da bi potrdili delovanje.