Tekač med kazenskima prostoroma

Naby Keita je odkritje »redbullove« nogometne sekcije, ki ga je ujela v francoskem Istresu, kamor je prišel iz rodne Gvineje.

Objavljeno
13. avgust 2017 02.32
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Nemški nogometni podprvak Leipzig, s polnim imenom RasenBallsport Leipzig, je poleti dvakrat zavrnil Liverpool. Angleški velikan je za vsako ceno »naskočil« 22-letnega Nabyja Keito, a se je za zdaj obrisal pod nosom. Klub v (večinski) solasti najbolj znanega avstrijskega milijarderja Dietricha Mateschitza je zavrnil Liverpoolovih 73 milijonov evrov.

Pa pravijo, da je Neymarjev prestop norost. Leipzigov Gvinejec, ki je bil razglašen za najbolj obetavnega afriškega nogometaša, bi najbrž Brazilcu čistil tudi čevlje, da bi bil v njegovi bližini ali da bi bil njegov soigralec, toda nogometni trg je tako neuravnotežen, da so tudi do včeraj širši javnosti neznani nogometaši lahko prvovrstni mojstri z astronomsko vrednostjo.

Kolikor bo že stal Keita ob svojem odhodu iz Leipziga, ne bo prav veliko vplivalo na njegovo znanje in potenciale na igrišču. Keita spada v kategorijo pridnih mravljic v zvezni vrsti, ki ga odlikuje raznolikost. V minuli sezoni je za Leipzig 17 tekem igral v vlogi zadnjega zveznega igralca, 12 pa v ustvarjalnejši in napadalnejši prednjega zveznega. Njegov učinek po osem golov in asistenc je navdušil vrsto najimenitnejših trenerjev, najbolj Liverpoolovega Jürgena Kloppa. Z Gvinejcem je bil trener skoraj obseden, a niti pri svojem nekdanjem tekmecu in kolegu, zdaj športnem direktorju moštva s Saške Ralfu Rangnicku ni imel sreče. Prvi mož je zavrnil vse ponudbe, čeprav bo ob koncu sezone Keita precej cenejši. Lahko bo odšel za najmanj 53 milijonov evrov.

Rangnick je svojo odločitev, ki se lahko že v prihodnjih dneh spremeni v prodajo, pojasnil, da je zanj zelo pomembno, da še igra za Leipzig. »V ligi prvakov bo samo napredoval. To je tisto, kar potrebuje, in prihodnje leto bo imel še več ponudb. Vedno sem dejal, da je treba igralcu, ki napreduje hitreje, kot se razvija klub, omogočiti, da gre. Mislim, da bo na koncu sezone imel sijajne ponudbe.«

Keita je bil poleti v središču pozornosti zaradi incidenta na treningu. Enega od soigralcev je med vadbo nesramno pokosil in si prislužil oster odziv drugih kolegov. Njegov neprimeren odziv naj bi bil posledica tega, ker je klub zavrnil prodajo v Liverpool. Na takšen način je Keita želel izsiliti drugačno odločitev, a je dobil zaušnico. Klub ga je prijel še bolj trdo, mu zažugal in ga zdaj drži v šahu. Rangnick je med drugim povedal, da igralec ni kriv za svoja dejanja, temveč okolje in njegovi prišepetovalci. Da so mu med drugim vsi sovaščani vsilili, da mora Leipzig zamenjati za Liverpool.

Keita je odkritje »redbullove« nogometne sekcije, ki ga je ujela v francoskem Istresu, kamor je prišel iz rodne Gvineje. Pri 18 letih je odšel v avstrijsko podružnico Salzburg, nato pa v nemško, Leipzig. Njegov razvoj je bliskovit. Nekdanji nemški reprezentant in dolgoletni zvezdnik Liverpoola Dietmar Hamann je Keito hvalil na vse pretege.

»Pozorno sem ga spremljal minulo sezono. Toda tudi mnogi drugi so ga opazovali. V prvem delu sezone je veljal za presenečenje, ker ga tekmeci naj ne bi dovolj poznali, toda niti v drugem delu ga ni bilo mogoče ustaviti. Spominja me na Francoza N'Gola Kanteja. Resda ne vem, ali lahko ukrade toliko žog kot on, ampak njegove tehnične in napadalne sposobnosti kažejo, da je bolj nadarjen kot Chelseajev as. Ljudje govorijo o igralcih, ki so sposobni igrati od enega do drugega kazenskega prostora, kar je zaradi hitrosti igre neverjetno zahtevno. Peščica zveznih igralcev zmore to, Keita je eden od njih,« je nekdanji nemški reprezentant, ki se je odlikoval z marljivostjo v zvezni vrsti, opisal morda bodočega afriškega nogometaša leta.