»Tekma leta« za mlade Slovence

U-21: Glihovi upi nad Črnogorce ob 19. uri brez Jana Repasa?

Objavljeno
08. november 2017 22.50
Slovenec Martin Kramarič (C) in soigralci na nogometni tekmi članov do 21 let, med Slovenijo in Luksemburgom. Ajdovščina, Slovenija 1.septembra 2017 [Kramarič Martin,nogomet,Luksemburg,Ajdovščina,Slovenija]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Najboljše slovenske nogometaše novi izzivi čakajo šele drugo leto, njihovi nasledniki pa ne počivajo. Danes bodo imeli izjemno pomemben izpit v Novi Gorici (19), kjer se bodo v boju za EP 2019 pomerili s črnogorskimi vrstniki. Reprezentanci U-21 kaže dobro, a pot do drevišnjega uspeha ne bo zato nič lažja.

Bodo Slovenci nadgradili zmago z gostovanj v Podgorici z novim paketom točk? Tak razplet večera bi jih pred ponedeljkovo tekmo z močno Francijo izstrelil v orbito, po štirih tekmah bi imeli na računu 10 točk. Toda predigra na severnem Primorskem gotovo ni bila optimalna. Izbranci selektorja Primoža Glihe so v ponedeljek in torek vadili v Hitovi športni dvorani, vonj nogometnega igrišča so okusili šele včeraj.

»Kaj več v tako močnem vetru nismo mogli opraviti. Kljub vsemu sem zadovoljen. Domačini v Novi Gorici so nas sprejeli toplo, pomagali so nam pri organizaciji treningov, tu se počutimo prijetno, mlada reprezentanca je bila tu vedno dobrodošla. Tudi zaradi tega pričakujem veliko gledalcev. V Novi Gorici sem deloval že kot trener. Vem, da imajo Goričani radi agresiven in napadalen nogomet, zato verjamem, da bomo po tem merilu upravičili njihova pričakovanja,« je pred tekmo povedal Gliha, ki je lahko manj vesel ob pogledu na kadrovsko zasedbo svoje selekcije. Zaradi različnih poškodb so namreč že odpadli Rok Vodišek, Alen Ožbolt, Anže Pišek, Luka Badžim in Matija Rom, vprašljiv naj bi bil tudi nastop Jana Repasa, nogometaša Caena v francoskem prvenstvu. Repas je potožil nas bolečino v stegenski mišici, z njim najbrž ne bodo tvegali, morda bo konkuriral za ponedeljkov nastop proti vodilni Franciji prav na njegovem nekdanjem štadionu v Domžalah.

Slovenski nogometaši do 21. leta bodo drevi v Novi Gorici igrali »tekmo leta«, zato velja izkoristiti priložnost. Z morebitno zmago bi de facto izločili iz boja za EP enega tekmeca za drugo mesto, pobegnili bi tudi preostalim. Gotovo bo zanimivo spremljati drevišnji učinek igralcev, ki povečini ne dobivajo redno priložnosti za igro niti v 1. SNL. »Fantom sem povedal enostavno: 'nekateri so morali oditi, imate edinstveno priložnost, da opozorite nase Evropo'. Hkrati vedo, da položaj Črne gore na lestvici ni realen, zato pričakujejo velik izziv,« je zatrdil Gliha, ki bi lahko porinil v ogenj tudi novinca iz švicarske 2. lige Kenana Fatkića. Nekako bodo namreč morali najti boljšo realizacijo (pol)priložnosti z zadnjih tekem.

Letošnji pari v skupini 9, danes: Francija – Bolgarija, Slovenija – Črna gora (Nova Gorica, 19); ponedeljek: Slovenija – Francija (Domžale, 18.45); torek: Bolgarija – Črna gora; vrstni red: Francija 9, Slovenija 7, Kazahstan 6, Luksemburg 4, Bolgarija 2, Črna gora 1.