Tekma z BiH je pustila posledice

Slovenski nogometni legionarji konec tedna niso bili uspešni. Brez gola, Tim Matavž le med podajalci.

Objavljeno
11. februar 2013 12.08
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Lahko bi rekli, da so preživljali slovenski nogometaši na tujih igriščih že »lepše čase« kot minuli konec tedna. Noben reprezentant se ni vpisal med strelce, številni so se preselili na klop za rezerve, nekateri so poškodovani, nekateri pa še čakajo na začetek drugega dela prvenstva ...

Prijateljska tekma z Bosno in Hercegovino ter povezane aktivnosti so očitno pustile posledice tudi na slovenskih legionarjih v Evropi. Tudi nekateri standardni igralci v svojih klubih (Matavž, Kurtić) so dobili priložnost za igro šele v drugem polčasu.

Prav Tim Matavž je bil konec minulega tedna med redkimi svetlimi izjemami. Napadalec PSV iz Eindhovna je začetek tekme v Arnhemu, kjer domuje Vitesse, pričakal na klopi za rezerve, trener Dick Advocaat je ocenil, da ima »pretežke noge« po zahtevni preizkušnji z BiH. Kljub temu je 24-letni Šempetrčan v nadaljevanju tekme opozoril nase. V igro je vstopil v 74. minuti, pri rezultatu 0:1 za PSV, odtlej pa so padli še trije goli. Tudi nov vodilni za 1:2, ko je Matavž sijajno zaposlil soigralca Wijnalduma. PSV je tik pred koncem spet prejel gol, na srečo pa ga je polomil tudi Ajax, tako da Matavževi še vedno zasedajo nizozemski vrh.

Malesani: Ko se vrne Iličić ...

Palermo že dolgo pleše po robu, pri čemer mu je remi v derbiju začelja s Pescaro še otežil cilj, to je obstanek v serie A. Goste je popeljal v vodstvo islandski adut Birkir Bjarnason, in če ne bi Sicilijanci izenačili izida v 80. minuti, bi bili v boju za obstanek morda že izgubljeni. »Težko bo, toda dejstvo, da smo osvojili točko po zaostanku, me navdaja z optimizmom. Ključno bo sobotno gostovanje v Chievu. Ko se nam bosta pridružila tudi Miccoli in Iličić, nam bo lažje,« je zatrdil Palermov novi trener Alberto Malesani. Jasmin Kurtić je igral od 77. minute, toda ni posebej navdušil (ocena 5,5). Že zdaj torej velja opozoriti na zanimivo sobotno tekmo za slovenske navijače. Zadnjeuvrščeni Palermo ta čas zaostaja 4 točke za rešilnim 17. mestom.

Niko Kovač pohvalil Kampla

Nedavni reprezentančni zbor je zaznamovalo tudi presenetljivo veliko število poškodovanih in odsotnih nogometašev. Milivoje Novaković, ki ga je Katanec načelno prepričal za vrnitev v staro jato, je bil zaseden z reševanjem klubskega statusa in se naposled vrnil na Japonsko, zaradi različnih poškodb pa so manjkali Zlatko Dedić, Kevin Kampl in Dominic Maroh.

Dedić zaradi bolečine v stegenski mišici ni igral pri zadnjem porazu Bochuma proti Regensburgu, prav tako je bil odsoten Kampl, ki ga tarejo bolečine v ahilovi tetivi. Salzburg je konec tedna igral generalko za sobotno nadaljevanje avstrijskega prvenstva, ko bo gostoval v Wolfsbergu, toda brez Kampla. No, o statusu Kampla v bogatem solnograškem klubu priča več dejavnikov; uporabnike svetovnega spleta ob prihodu na vstopno stran kluba na internetu pozdravi veliko oglasno sporočilo za nakup (pol)sezonskih vstopnic, ki ga krasi velika fotografija slovenskega reprezentanta ... Kot smo izvedeli od hrvaških kolegov, pa o Kamplu govori z izbranimi besedami tudi nekdanji hrvaški as Niko Kovač. Kovač, ki je – tako kot Kampl – rojen v Nemčiji, je med letoma 2009 in 2012 deloval v mladinski akademiji Salzburga, zato pozna tudi Kampla. Starejši (41) od bratov Kovač je ta čas selektor hrvaške reprezentance U-21, v karieri pa je igral za najboljše nemške klube.

Maroh že igral vso tekmo

Še to: če morata Kampl in Dedić še počivati, pa je vso tekmo za Köln že odigral branilec Dominic Maroh, ki ga ni bilo na reprezentančni zbor v Ljubljano zaradi poškodbe stegenske mišice.