Terry bo očitno zamudil še en finale

Jutri (20.45) v Amsterdamu prvi vrhunec evropske nogometne sezone: finale evropske lige med Benfico in Chelseajem.

Objavljeno
14. maj 2013 18.38
SOCCER-ENGLAND/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Amsterdam - Po turbulentni sezoni se jutri nogometašem Chelseaja ponuja priložnost, da še drugo sezono zapored končajo z osvojitvijo evropske lovorike. Potem ko so lani slavili v ligi prvakov, se bodo jutri (20.45) v Amsterdamu z lizbonsko Benfico pomerili v finalu evropske lige.

Stavnice Londončanom pripisujejo vlogo rahlega favorita. Potem ko so kot branilci naslova v ligi prvakov izpadli že po prvem delu, so se v evropski ligizanesljivo prebijali na vrh. Po vodstvom nepriljubljenega Rafaela Beniteza, ki je zamenjal Roberta di Mattea, je znova v ospredje stopil tudi Fernando Torres.

Chelsea tako lahko postane prvi klub v zgodovini, ki bo imel v lasti oba evropska klubska naslova hkrati. Uradno bo namreč Chelsea nekdanji zmagovalec lige prvakov šele 25. maja po finalu LP med Bayernom in Borussio Dortmund. Prav tako Chelsea meri na to, da bi z zmago postal šele četrti klub v zgodovini, ki bi v svojih vitrinah imel lovorike za zmago v ligi prvakov, evropski ligi in nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev. Doslej je to uspelo Bayernu, Juventusu in Ajaxu.

A se Londončani zavedajo, da jim bo nasproti stal nevaren tekmec, ki so ga sicer izločili lani v četrtfinalu lige prvakov. »Igrali bomo proti Benfici, klubu, ki ima bogato zgodovino in ki ga je težko premagati. To smo občutili že lani,« je prd finalom povedal španski vezist Juan Mata.

V londonskem moštvu zaradi poškodovane vezi v podkolenskem zgibu ne bo mogel igrati Eden Hazard, zaradi poškodbe gležnja je vprašljiv tudi John Terry, ki je zaradi kazni manjkal že v lanskem finalu lige prvakov. »Hudo mi je zanj, saj vem, kako težko je prenesel, ko je že lani v finalu sedel na klopi. Toda vseeno je bila njegova spodbuda izjemna. Navsezadnje smo ekipa, tudi brez njega bomo skušali vse narediti za zmago,« je povedal izkušeni Frank Lampard, ki bo ob Terryjevi poškodbi gležnja najverjetneje prevzel kapetanski trak.

Benfico opogumlja zgodovina

Benfica ima lepe spomine na Amsterdam. Prav tam so Lizbončani prišli do svojega drugega naslova evropskega prvaka leta 1962. A takrat so tudi zadnjič zmagali v finalu kakšnega evropskega tekmovanja. Sledilo je namreč šest bolečih porazov, zadnji pred 23 leti, ko so v finalu pokala državnih prvakov klonili pred Milanom.

»Benfica je vedno pod pritiskom, ko igra, in to vemo. V vsakem tekmovanju, v katerem igramo, si želimo do finala in končne zmage. Rojen sem leta 1954, a dobro poznam zgodovino Benfice, saj sem o njej veliko prebral, prav tako pa nas na to spominjajo vtisi iz zgodovine v našem centru za trening,« je povedal trener lizbonskega moštva Jorge Jesus.

Verjetni postavi:

Benfica: Artur, Almeida, Garay, Luisao, Melgarejo, Matić, Perez, Lima, Gaitan, Salvio, Cardozo;

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Luiz, Ivanović, Cole, Lampard, Ramires, Oscar, Mata, Moses, Torres.