Težje delo ima le Angela Merkel

Osebnost tedna je trener Bayerna Jupp Heynckes - mož, ki je končal katalonsko tiki-taka igro.

Objavljeno
06. maj 2013 17.57
FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH
 J. S., šport
J. S., šport
Juppa Heynckesa še dve tekmi ločita od zgodovinskega trojčka na klopi Bayerna. Nemški prvaki bodo morali še močno garati za zmagi v finalih lige prvakov in nemškega pokala. Izkušeni trener pa si je en dosežek že pripisal: potem ko je Bayern v polfinalu lige prvakov zmlel Barcelono, napovedujejo Katalonci remont »sanjskega moštva«.

Da se v Barceloni obeta temeljita poletna obnova, je v marsičem zaslužen prav Heynckes, in ne le zvezdniki Ribery, Robben ter Schweinsteiger. »Poznam španske igralce in trenerje, poznam tamkajšnjo filozofijo, ogledam si vse derbije med Realom in Barcelono. Dobro torej poznam španski nogomet,« je v tekoči španščini povedal Heynckes po dveh brezmadežnih zmagah Bayerna nad Barcelono s 4:0 in 3:0. Logično, leta 1998 je vrnil Real na vrh Evrope po 32 sušnih letih, uspešno je deloval tudi na klopeh Bilbaa ('92 do '94 in '01 do '03) in Tenerifa ('95 do '97), za nameček je dodatno spoznal iberski značaj na klopi Benfice.

Čeprav je ta čas »le« pri naslovu nemškega prvaka in ga na poti do morebitnega zgodovinskega podviga še čakati tekmi z Borussio (25. maj) in Stuttgartom (1. junij), pa je Heynckes že opozoril nase. Tiki-taka igra, s katero je Barcelona v letu 2009 osvojila več kot dotlej katerikoli klub na svetu, Španija pa tri turnirje ('08, '10 in '12), še nikdar ni bila tako nekoristna kot prav v dveh tekmah z Bayernom. Na izhodnih vratih Camp Noua so najmanj Villa, Sanchez in Valdes, najverjetneje še kdo, Barcelona pa naj bi odštela 100 milijonov evrov za brazilskega zvezdnika Neymarja (40), vratarja Pepeja Reino (10), po enega branilca, vezista in napadalca.

»Izpopolnili smo prehod iz obrambe v napad in obratno. V nobenem trenutku nisem imel občutka, da lahko Barcelona zabije gol,« je razkril Heynckes. Kljub vsemu temu bi se lahko zgodilo, da bodo Heynckesa po koncu sezone v Münchnu odslovili kot evropskega prvaka, podobno kot pred 15 leti v Madridu. »Spomladi se bomo usedli in videli, kako naprej,« je še decembra, po rekordni beri točk v bundesligi, namignil Heynckes. No, januarja je klub, ki mu predseduje eden njegovih najboljših prijateljev Uli Hoeness – v 70. letih so zaradi njiju skovali zloženko »MünchenGladbach« –, objavil novico, da bo Heynckesa poleti nasledil Pep Guardiola. Namesto nemškega Josefa bo prišel katalonski Josep.

Heynckes danes nad tem ni presenečen, nad dejstvom, da klub ni uradno razkril njegove prihodnosti, pač. »Položaj trenerja Bayerna po zahtevnosti sodi takoj za položajem zveznega kanclerja v Nemčiji. V Münchnu vlada nenehno razmišljanje o uspehu, vseskozi moraš prežati za lovorikami. Torej si lahko predstavljate, kako so se počutili navijači in delničarji kluba, ko Bayern v dveh sezonah ni osvojil ničesar. Vem, da sedanje moštvo še zdaleč ni doseglo svojega limita, zato lahko v prihodnjih letih pričakujemo Bayernovo ero, podobno tisti iz sredine 70. let,« napoveduje Heynckes.

»Osram«, kot se je Heynckesa oprijel vzdevek zaradi vidne pordečelosti obraza med čustvenim vodenjem dvobojev, ne pozna popolne tekme oziroma igre. Prav tako nerad pove kaj tehtnega takoj po zmagi ali porazu. »V igralskih časih po tekmah običajno nisem mogel zaspati vse do jutranjih ur. Danes je nasprotno, o tekmi ne razmišljam. Vem, da je naslednji dan vselej možno narediti boljšo analizo,« še razkriva Heynckes, ki dodaja še eno skrivnost za uspeh: »To moštvo je lačno uspeha, le poglejte, kako diha na igrišču kot eno. Zato moraš v klub vsako leto pripeljati dva vrhunska igralca, ki še nista osvojila vsega.« Iz besed trenerja, ki bo imel po koncu sezone na računu 642 tekem v bundesligi (več, 824, jih premore le Otto Rehhagel), bi se lahko marsikaj naučili.