Toča golov namesto začetka konca

Legendarni Luca Toni pri 38 letih zabija več golov kot vsi mlajši rojaki v prvi italijanski ligi.

Objavljeno
31. maj 2015 11.03
Italy Soccer Serie A
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Svetovni prvak iz leta 2006 Luca Toni je kakor vino – starejši ko je, učinkovitejši je. V torek je bil star 38 let, včeraj se je spoprijel s strelskim izzivalcem, 31-letnim Carlosom Tevezom (razmerje v golih 22:20), danes bi lahko postal najboljši najstarejši strelec v najmočnejši italijanski nogometni ligi. Strelskega kralja serie A bo določil 22-letni Argentinec pri Interju Mauro Icardi (20).

Toni je pri Veroni že drugo sezono in navdušuje, kakor da bi imel najmanj deset let manj, čeprav kritiki »calcia« prav 193 centimetrov visokega napadalca povezujejo s krizo italijanskega kluba, češ če je on lahko najboljši strelec, potem je serie A resnično v krizi. Toda Toni vendarle ni krivec, da mlajši kolegi ne morejo ali ne znajo zabijati golov. Tudi njegovi vrstniki Francesco Totti (letnik 1976), Antonio di Natale (1977) in Miroslav Klose (1978) so med najboljšimi napadalci v ligi.

Hitrost, spretnost in tehnično znanje niso odlike, po katerih bi vrhunski strelec iz Emilije - Romanje tudi slovel. Ker je visok in včasih precej neroden, se je vedno reševal z bojevitostjo in marljivostjo.

Tudi drugo sezono pri Veroni je sklenil kot najboljši strelec (lani je dosegel 20 golov), nihče od tekmecev ni zabil toliko golov v dveh letih. Tako učinkovit ni bil že vse od odhoda iz Bayerna, v katerem je igral tri sezone, pri čemer je bil le prvo osrednji napadalec in jo je začinil z naslovom najboljšega strelca bundeslige. Od leta 2009 in vmesnih postajah pri Romi, Genoi, Juventusu (dosegel je prvi gol na novem Juventusovem stadionu in tudi svojega stotega v serie A), Al Nasru je skupaj dosegel toliko golov, kot jih je samo v tej. Od kod ta preporod igralca, za katerega so ob prihodu v Verono dejali, da je to njegov začetek konca?

»Vse je v motivaciji in vedrini,« zdaj Toni vsem pojasnjuje svoj recept uspeha, v katerem ima značaj prav tako vidno vlogo. Toni ne igra zaradi pohlepa, temveč za užitek. Pri Veroni zasluži 400.000 evrov na leto, kar je v primerjavi z desetimi milijoni pri Bayernu neznaten zaslužek.

S partnerko, nekdanjo manekenko Marto Cecchetto, s katero sta skupaj že od leta 2003, sta pred tremi leti ob porodu izgubila sina. »Tistega dne sem začutil, da obstaja vera in da me bo ta dogodek spremljal vse življenje, v dobrih in tudi težkih dnevih, ko se običajno zbližaš z Bogom,« je opisal trenutke, ko mu je bilo najtežje v življenju. Oporo je skupaj z zaročenko našel v Medžugorju. Po obisku romarskega središča, ki je priljubljeno tudi med italijanskimi nogometaši, sta si vendarle ustvarila družino, leta 2013 sta dobila Bianco in lani še Leonarda.

»Pred oltar je še nisem zapeljal, čeprav sem ji to obljubil pred štirimi leti. Odlašam, ker je vsako leto noseča,« je z nasmeškom in srečen razkril eden od najbolj priljubljenih nogometašev. Na igrišču mu gre res odlično in je v svoji profesionalni karieri zabil že več kot 300 golov, kar sedem sezon je zaokrožil z več kot dvajsetimi zadetki.