Točka za četrtfinale, zmaga za prvo mesto

Azerbajdžan nocoj ob 20.45 drugi tekmec Slovenije na evropskem prvenstvu v dvoranskem nogometu.

Objavljeno
31. januar 2014 11.36
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Se bo belgijska pravljica slovenske reprezentance v dvoranskem nogometu na evropskem prvenstvu nadaljevala tudi danes? Po podvigu z Italijo bodo naši proti Azerbajdžanu (20.45) lahko potrdili uvrstitev v četrtfinale, nemara kar s 1. mestom v skupini C.

Senzacija Slovencev je v Antwerpnu močno odmevala, toda v našem taboru so evforično vzdušje že spremenili v novo pozitivno tekmovalno napetost. Včerajšnji dan so izkoristili za osvežitev in pripravo za dvoboj s kavkaško reprezentanco, ki z Brazilci v glavni vlogi načrtuje preboj v evropski vrh. »Pričakujem veliko bolj ritmično tekmo in upam, da ritem ne bo previsok. Kaj bo odločilo, ne vem, so pa tekmeci znani po tem, da odlično igrajo z vratarjem v polju. Kar naj igrajo z njim takrat, ko bodo zaostajali,« je povedal selektor Andrej Dobovičnik.

Slovencem se kot na dlani ponuja izjemna priložnost, da euro debelo potegnejo v drugi teden. Če bi se uvrstili v četrtfinale kot zmagovalci skupine, bi bila lahko naslednja tekmica Češka ali Hrvaška, če bo Španija vendarle osvojila prvo mesto v skupini D. Potem se niti polfinale ne zdi več tako daleč. A najprej je treba opraviti še eno težko tekmo, da bi lahko razpredali o novih scenarijih.

»Ne bomo igrali na točko, ki nam zagotavlja četrtfinale. Če igraš na neodločen izid, se računica ponavadi ne izide. Imamo voljo in željo, ali bo to zadostovalo, bomo videli. Moči imamo dovolj,« je bil iskriv še en junak dvoboja z našimi zahodnimi sosedi Kristjan Čujec.

Tudi v taboru nasprotnikov je po slovenski zmagi čutiti previdnost, Selektor Alesio, sicer Brazilec, je opozoril: »Včasih so rekli, da je Slovenija slaba. Po odličnih igrah s Portugalsko, Španijo in Italijo jo vsi vidijo v drugačni luči.«

Azerbajdžan ne skriva, da bi rad v »futsalu« igral eno najvidnejših vlog na svetu. Njegov klubski prvak Araz je že v evropskem vrhu in se bo na finalnem turnirju četverice meril za naslov najboljšega na stari celini. Reprezentanca stopa po njegovi poti, o čemer najbolj zgovorno govori podatek, da je v ekipi kar sedem Brazilcev. Pred štirimi leti je Azerbajdžan že presenetil s 4. mestom, na Hrvaškem pred dvema letoma je, tako kot Slovenija, dvakrat izgubil.