Totteham v Rimu tarča antisemitskih skrajnežev

Navijača, ki sta bila vpletena v napad na skupino privržencev Tottenhama pred tekmo z Laziom, sta obtožena poskusa umora.

Objavljeno
23. november 2012 10.39
ITALY-FBL-EUR-C3-LAZIO-TOTTENHAM-ATTACK-PUB
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rim - Policijska preiskava o napadu navijačev Lazia na nekaj pripradnikov Tottenhama pred tekmo 5. kola evropske lige v Rimu, je pokazala, da so bili izgredi načrtovani in da imajo antisemitsko ozadje. Zamaskirani navijači, člani skupine so namreč v noči na četrtek napadli lokal, v katerem je bilo dset pripadnikov anglkeškega kluba. Enega od njih so zabodli, zato je pristal v bolnišnici.

Policija je prijela dva navijača, ki sta sodelovala v napadu na lokal, kjer je bilo več deset pristašev Tottenhama. Pri tem pa je presenetljivo, da napadalca nista člana navijaške skupine Lazia, ki sicer velja za bolj skrajno v Rimu, temveč mestnega tekmeca Rome, pripadnika radikalne struje navijačev tega kluba. Oba sta obtožena sta poskusa umora, še 15 drugih oseb pa so pridržali.

Kot poročajo italijanski mediji, gre za 26-letnega Francesca Ianarija in 27-letnega Maura Pinellija. Gazzetta dello Sport piše, da je bil še posebej dragocen dokaz Ianarijv mobilni telefon. Policija je tako ugotovila, da sta omenjena pripadnika Rome pomagala pri načrtovanju napada na pub Drunken Ship.

Lokal, v katerem so bili pred tekmo Britanci, so v napadu popolnoma razdejali, več deset ljudi je moralo poiskati zdravniško pomoč, po zadnjih podatkih pa rane zabodenega navijača niso življenjsko nevarne. Pri napadu je sodelovalo okoli 40 ljudi, ki so angleškim navijačem preprečili izhid iz lokala.

»Zdi se, da je bilo vse skrbno načrtovano, bili neverjetno organizirani. Blokirali so vse izhode in bili cvelo opremljeni s solzivcem. Angleže so ujeli v pub in jih pretepali s stoli in mizami,« je povedal lastnik lokala Marco Manzi.

Navijači protijudovsko naravnani

Obenem je policija razkrila, da so imeli napadi antisemitsko ozadje. Tottenham namreč velja za judovski klub, tudi številni njegovi navijači so Judje ali pa imajo judovske korenine. Prav na to področje pa so se umerili napadalci. V preiskavo se je vključila tudi krovna evropska nogometna zveza UEFA, saj so na stadionu med tekmo navijači skandirali protijudovska gesla in izobesili politični transparent z napisom Osvobodite Palestino, zaradi česar klub bržkone čaka visoka kazen.

Predsednik Lazia Claudio Lotito je sicer napade takoj obsodil, a jih podrobneje ni želel komentirati, dokler ne bo znanih več dejstev. »Takšna dejanja je treba nemudoma obsoditi. Toda glede na infotmacije, ki jih trenutno imamo, ni povsem jasno, ali je šlo sploh za navijače Lazia,« je dejal.

FA že pozvala k preiskavi dogodkov

Angleška nogometna zveza (FA) se je ostro ozvala na dogodke v Rimu in pozvala Evropsko nogometno zvezeo (UEFA), naj razišče okoliščine na tekmi med Tottenhamom in Lazio, so nekateri navijači vzklikali protijudovska gesla. Takoj po tekmi UEFA tega namreč ni komentirala, FA pa že dejala, da bo po tekmi poslala podrobno poročilo dogajanja.

»Užaloščeni in ogorčeni smo nad novicami o izgredih, ki so se doagajli pred tekmo, ter protijudovskemu navijanju. FA je imela na tekmi nadzornika navijačev, ki bo v najkrajšem možnem času priskrbel podrobno poročilo, ki ga bomo kot nujno zadevo predali pristojnim orhanom na UEFA,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Problematična je bila sicer že prva tekma med omenjenima moštvoma. UEFA je tedaj zaradi rasističnih vzklikov in oponašanja opičjih glasov na tekmi septembra kaznovala Lazio s 40.000 €.