Tradicija piha v hrbet favoriziranim Štajercem

Drevi v Ljudskem vrtu prvi »polčas« boja za (najmanj) evropsko ligo. Zahovićevim spodrsnilo le v evropski premieri.

Objavljeno
25. julij 2017 23.57
ZAHOVIČ Luka (NK Maribor) - FC Krasnodar, 6.7.2017, Maribor [nogomet, nk maribor, fc krasnodar]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Maribor – Potem ko so Mariborčani opravili z Zrinjskim, bodo drevi (20.20) igrali pod Kavlarijo že svojo tretjo »tekmo sezone«. Dvoboj z islandskim prvakom Hanfnarfjördurjem ponuja Štajercem več kot katerikoli njihov večer po letu 2014. Tudi zavoljo tega je Maribor pred prvo tekmo 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov mobiliziral vse razpoložljive sile pod Pohorjem.

Nogometna Slovenija je v zadnjih dveh letih z zavistjo pogledovala proti Avstriji, Hrvaški in drugim malo bolj oddaljenim sosedam, ki so primaknile svoje klube v ligo prvakov in/ali evropsko ligo. Tudi Mariboru so pošle moči po sanjskem letu 2014, ko je spisal čudovito jesensko pripoved v družbi Chelseaja, Sportinga in Schalkeja. Drevi bo torej v igri veliko, veliko za slovenski nogomet. Toda Mariborčanom zavoljo tega ni treba naložiti na hrbet posebnega bremena. V dvoboju z vselej neugodnimi Islandci bodo namreč igrali predvsem zase, za svoje navijače in vijoličasto blagajno.

Velike priložnosti se zavedajo vsi v mariborskem taboru. Trener Darko Milanič je zatrdil, da pred drevišnjim snidenjem s Hanfnarfjördurjem niso spreminjali režima priprav, po treningu so se zaprli v karanteno, da bi izključili tudi najmanjšo možnost za zunanje vplive na psihološko pripravo fantov. »Dobro vemo, s kom imamo opraviti. Islandski prvak je resna ekipa, ki igra dober nogomet in niti za ped ne odstopa od svoje strategije. Igra dinamično in v visokem ritmu, še zdaleč ne gre le za metanje žoge v kazenski prostor iz avta ali domnevno igro le prek dolgih podaj na robustne napadalce. Na tradicionalni 'otoški' način danes ne igra nihče več,« je zatrdil Milanič, ki je imel na zadnjem treningu na voljo vse akterje, tudi rahlo načeta Marwana Kabho in Aleksandra Rajčevića.

Maribor ne bo odstopil od pragmatične igre, nadzorovanega napadanja tekmeca, hkrati bo svojo taktiko prilagodil Hanfnarfjördurju, kar je logično. Tudi Islandci ničesar niso prepustili naključju, na Štajersko so prek linije Reykjavik-Frankfurt-Maribor prispeli že v nedeljo, domov bodo odpotovali v četrtek. Na tekmi, ki naj bi pritegnila pod Kalvarijo slabih 10.000 navijačev – prehod iz julija v avgust je v Mariboru vendarle dopustniški –, ne bo organiziranih islandskih navijačev. Na severozahodu Atlantika namreč častijo predvsem kult – tako moške kot ženske – reprezentance.

Kljub vsemu se obeta navzočim v Ljudskem vrtu zanimiv spopad različnih nogometnih filozofij, vreden ogleda. Maribor ne beži od vloge favorita, v pristotnosti športnega direktorja Zlatka Zahovića je sprejel to vlogo tudi trener Darko Milanič: »Nenehno iščemo rešitve, kako premagovati različne tekmece, tudi tokrat je podobno. Lahko razkrijem, da bomo Islandce poskušali premagati z drugačno strategijo kot nazadnje Zrinjski.« Morda to pomeni postavitev z enim klasičnim napadalcem (Luka Zahović), torej prehod z modela 4-4-2 na 4-2-3-1, četudi s povečini istimi imeni. Navijači vendarle poznajo več vprašanj, kot so: kako močno bolečino v stegenski mišici je začutil v Kranju Marwan Kabha, kako dobro sta uigrana vijoličasta štoperja in, ne nazadnje, je prerojeni Damjan Bohar nared za prvi letošnji evropski štart?

Zgodovinska statistika močno piha v hrbet slovenskih nogometnih prvakov. Odkar je prišel v klub Zlatko Zahović, torej po juliju 2007, je Mariborčanom le enkrat spodrsnilo v 3. kolu kvalifikacij za evropska pokala, in sicer le prvič, potem ko v Ljudskem vrtu niso nadgradili spektakularnega podviga iz Züricha. V vseh preostalih sezonah so po vrsti padli Hibernian, Maccabi Haifa, Dudelange, Apoel, Maccabi Tel Aviv in Aberdeen – Astana je namreč predlani šokirala Štajerce že v 2. kolu boja za ligo prvakov ... »Želimo nadaljevati tradicijo. Osnovni cilj domače tekme je ohraniti mrežo nedotaknjeno, v seštevku pa želimo izločiti Hanfnarfjördur in preživeti jesen v Evropi,« je zatrdil Mitja Viler, strelec gola na prejšnji tekmi z Zrinjskim.