Trener, ki mladeniče spreminja v odrasle može

Monaco je skriti favorit lige prvakov: Najbolj talentiranim igralcem v kneževini raste cena tudi do 80 milijonov evrov.

Objavljeno
20. februar 2017 20.38
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Manchester – Nogometni svet je še vedno pod vtisom bleščeče predstave PSG prejšnji teden proti Barceloni, toda očitno je v Franciji še eno moštvo na zelo podobni ravni, če ne celo višji. Monaco drži prvo mesto v francoski ligi, opazen pa je pečat portugalskega trenerja Leonarda Jardima.

Denar pri Monacu ni problem. Ruski lastnik, milijarder Dmitri Ribolovljev, ima dovolj pod palcem, da omogoči svojemu klubu vse potrebno za francoski vrh. Toda za dolgoročno uspešnost je nujen pravilen izbor igralcev in trenerja, Monaco pa je zadel v polno, ko je na mesto glavnega stratega postavil Jardima.

Marsikdo uvršča Monaco celo med tihe kandidate za evropski vrh, zagotovo pa lahko na levi nogi ujame vse največje klube. Če je Monaco v francoski ligi ugnal PSG na domačem igrišču s 3:1 in v gosteh remiziral z 1:1, potem lahko v ligi prvakov izloči tudi Manchester City. In spomnimo – Jardim je z Brago leta 2011 v evropski ligi gostoval v Ljudskem vrtu pri Mariboru in remiziral (1:1).

Skozi utečen Jardimov sistem je v zadnjih treh letih šlo nekaj talentiranih mladeničev, mnogi med njimi pa se razvijajo v odrasle nogometne može, ki jih imajo na svojem seznamu želja Real, Barcelona, Manchester United, Chelsea … Zgolj v tej sezoni je za vsaj pet milijonov evrov cena narastla Benjaminu Mendyju, Djibrilu Sidibeju, Fabinhu, Thomasu Lemarju, Tiemoueu Babayoku, Bernardu Silvi in Kylianu Mbappeju. Njihova skupna točka je, da so vsi mlajši od 25 let, Monaco pa si obeta najmanj 25 milijonov evrov odškodnine za enega igralca.

Najbolj vroč je najstnik Kylian Mbappe. Nogometni svet je takšen, da imajo izjemno ceno tudi igralci, ki imajo (za zdaj) zgolj velik potencial. Mbappe tako sploh ni redni član začetne enajsterice, saj je v Monacovem napadu kolumbijski strelec Radamel Falcao, toda če ima nekdo oznako »novi Thierry Henry«, potem je jasno, da ne more biti poceni. Francoski mediji zanj omenjajo celo odškodnino med 60 in 80 milijonov evrov.

»Spoznal sem Mbappeja, ki je prijeten fant. Precej je tih in spoštljiv, toda ko ima žogo v nogah, ni prav nič več prijazen,« je 18-letnika pohvalil Thierry Henry. »Slišim, da so ga označili za novega Henryja, toda takšne oznake so nepotrebne. Njegova naloga je zgolj trdo delo,« je svetoval nekdanji francoski napadalec, ki je prve velike korake storil prav pri Monacu.

Mbappe je letos zaigral na 25 tekmah, vpleten je bil pri 18 zadetkih (11 golov, 7 asistenc). Rojen je decembra leta 1998, torej kasneje, kot so francoski nogometaši na čelu z Zinedinom Zidanom osvojili naslov svetovnega prvaka na domačih tleh.