Tri dni po ničli v Astani stvari na »pravem mestu«

Mariborčani rutinirano premagali Domžalčane, Krčani po Celju strli še Koper in zasedajo vrh lestvice!

Objavljeno
27. julij 2015 12.15
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Domžale – Glavno vprašanje konca tedna, ali se bodo Mariborčani uspešno vrnili v »film 1. SNL« po neuspehu v Kazahstanu, je dobilo pritrdilen odgovor. Državni prvaki so navkljub »težjim« nogam in utrujenosti brez težav zmagali v Domžalah in se prebili pod vrh lestvice. Tam kraljujejo Krčani, ki so s koprskim skalpom podaljšali nogometno evforijo v Posavju. Krško je še lani igralo v 2. SNL.

Derbi ob Kamniški Bistrici sta v družbi novinarjev nadzorovala tudi Srečko Katanec in Primož Gliha, selektorja članske oziroma mlade reprezentance. Na igrišču domžalskega športnega parka resda ni bilo kdo ve koliko njunih adutov, še najboljši vtis pa sta pustila tretji vratar reprezentance Nejc Vidmar in Petar Stojanović, hitronogi najstnik z desnega boka, ki resda sodi v selekcijo U-21, toda lani je že postal najmlajši debitant v članski reprezentanci.

Kljub temu je šlo za zelo privlačno tekmo, ki je upravičila naziv derbi, in četudi je približno 2000 navijačev videlo le en gol, je bilo do zadnje 97. minute napeto in zanimivo. Več si gledalec na nogometni tekmi ne more želeti. Edini gol na tekmi je padel v 23. minuti tekme, ko je mariborski kapetan Marcos Tavares še enkrat več razkril, zakaj je najbolje plačani nogometaš v Sloveniji. Z močnim in natančnim strelom v levi vratarjev kot je s približno 20 metrov matiral dotlej zanesljivega Vidmarja. Slednji je namreč že prej ustavil po dva poizkusa Damjana Boharja in Dareta Vršiča. Na splošno se v prvem polčasu ni natančno »vedelo«, kdo je še v sredo igral zahtevno evropsko tekmo manj kot 1000 km od kazahstansko-kitajske meje, kdo pa se je en teden pripravljal na derbi 2. kola SNL.

»V prvih 35 minutah smo delili žoge Mariborčanom ... To se nam je primerilo že tretjič, če upoštevamo tudi drugi del tekme s Koprom in evropski dvoboj s Čukaričkim,« je priznal domžalski trener Luka Elsner in dodal: »V drugem polčasu, ko nam je čisto malo zmanjkalo do točke, si ne moremo očitati ničesar, saj smo igrali bolje.« Največji »altruist« med Domžalčani v prvih 45 minutah je bil domači plejmejker Juninho, ki igra daleč od nekdanje forme, s katero je navduševal v šampionskem obdobju kluba. Njegove žoge so potovale brez oči, Mariborčani so v tem delu igre brez težav prekinjali akcije gostiteljev in nizali obetavne napade. Po golu se je vendarle spremenilo, Domžalčani so do konca tekme igrali bolj ambiciozno, toda najlepšo priložnost za gol je v drugem polčasu zapravil Marwan Kabha. Izraelec je izgubil dvoboj ena na ena z Vidmarjem po edini napadalni akciji utrujenih Štajercev v drugem polčasu. Prvaki so se namreč uspešno osredotočili na onemogočanje igre in zaprli dostop do svojih vrat.

»Brez Evrope ne bo lažje«

Padec v ritmu igre pri gostih je bil razumljiv. Njihov trener Ante Šimundža je namreč opravil le dve menjavi v enajsterici, ki je začela tekmo v Astani – bržčas po načelu »pokažite, kaj znate, in jim zaprite usta«. Tekmo sta začela tudi načeta in rahlo poškodovana Tavares in Aleksandar Rajčević, ki sta zdržala do 69. oziroma 71. minute. To pove največ o pomenu tekme za gostujoči tabor. Pod Kalvarijo so se namreč zavedali, da bi morebiten nov poraz resno načel psihološko stabilnost kolektiva.

Šimundža nam je potrdil, da Mariboru zaradi neigranja v Evropi v tej sezoni ne bo nič lažje in da so že doslej resno pristopali k tekmam SNL. »Drži le to, da nas čaka drugačen ritem vadbe in treningov kot v zadnjih štirih letih, ko smo do srede decembra uživali v evropski družbi. Saj to je logično, tedaj smo v prvih šestih mesecih igrali v ritmu sobota-sreda-sobota, zdaj nas čaka ritem sobota-sobota, kar je seveda drugi svet,« je Šimundža pojasnil razliko za Mariborčane. Državni prvaki so se torej vrnili v šampionski ritem, na vrhu lestvice so že ujeli Olimpijo, ki v Halozah ni nadgradila dobre igre s kakšnim golom v mreži Zavrča. Vratnice in prečke pač ne štejejo.

»Saj tudi prej nisem imel občutka, da so navijači izgubili zaupanje v te fante. Vem, kaj se je pisalo v minulih dneh, toda naj vam povem, da jaz še vedno vidim manevrski prostor za napredek kolektiva, ki ga sestavljajo naši igralci. Že prej sem trdil, da lahko moštvo še napreduje in to trdim še naprej,« je še dodal Šimundža in na vprašanje o Daliborju Volašu, ki so ga premestili v ekipo B, odgovoril: »Pripeljali smo Gregorja Bajdeta.«