Trnova pot Slovenije proti mundialu v Rusiji

Znano je izhodišče reprezentanc pred žrebom kvalifikacijskih skupin za SP 2018.

Objavljeno
09. julij 2015 15.57
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Mesečna lestvica najboljših reprezentanc v Svetovni nogometni zvezi (FIFA) običajno nima večje teže, letošnjega julija pa je vendarle drugače. FIFA bo določila izhodišča posameznih reprezentanc v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji prav upoštevaje omenjeno lestvico, po kateri je Slovenija pristala v četrtem kakovostnem bobnu.

Ničen lanskoletni izkupiček Slovenije v prijateljskih tekmah z najmočnejšimi zasedbami dotlej (Alžirija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija) in dva poraza z Anglijo – to ob nekaterih zmagah zadostuje za trenutno 49. mesto na lestvici FIFA. Slovenski tekmeci v kvalifikacijah za euro 2016 so uvrščeni pričakovano visoko/nizko, in sicer 9. Anglija, 18. Švica, 82. Estonija, 110. Litva, 192. San Marino, pri tem pa velja izpostaviti še najmanj dve »presenečenji«. Reprezentanca Walesa se je prvič v 139-letni zgodovini zavihtela med prvih deset zasedb na lestvici FIFA, kar je že sprožilo mini evforijo med privrženci selekcije, ki ji poveljuje Gareth Bale. Ob tem je zanimiva tudi uvrstitev Čila. Pred formalno najboljšo zasedbo Južne Amerike ta čas kotirajo tudi Argentina, Kolumbija in Brazilija. Kakovost Čila se očitno vzpenja, tudi na lanskem mundialu v Braziliji so Sanchez, Vidal in soigralci močno opozorili nase, izločilna tekma tedaj osmoljenih Čilencev z gostitelji pa je bila najbolj spektakularna med vsemi na svetovnem prvenstvu 2014.

Slovenske navijače vendarle najbolj zanima, kako bo položaj na lestvici vplival na slovensko reprezentanco. FIFA bo izžrebala devet skupin (sedem s po šestimi ekipami in dve s po petimi), le zmagovalci pa bodo neposredno napredovali do Rusije 2018. Osem najboljših drugouvrščenih se bo nato po tradicionalnem ključu merilo v dodatnih kvalifikacijah.

Boj za naslednji mundial so resda že odprli 12. marca na Vzhodnem Timorju (kot del azijskih kvalifikacij), osrednji žreb kvalifikacijskih skupin pa bo 25. julija v Sankt Peterburgu. Že danes je znano, da slovenska izbrana vrsta v boju za naslednji šampionat ne bo imela lahkega dela, saj se bo za »eno mesto in pol« merila s tremi – vsaj na papirju – boljšimi reprezentancami. Težko si je denimo predstavljati skupino, v kateri bi se za prvo mesto pomerili Nemčija, Francija, Švedska, Slovenija, Finska in Kazahstan, ali kakšno drugačno skupino, v kateri bi Slovenijo pričakali najmanj dve sloviti ekipi iz prvega kakovostnega razreda. A tudi to je seveda možno. Kot je možna tudi popolnoma neprivlačna kvalifikacijska skupina, v kateri bi igrali Romunija, Islandija, Severna Irska, Slovenija, Litva in San Marino, a takšna grupa bi vendarle vlivala upanje za nastop na premiernem slovanskem mundialu tudi Sloveniji.

Kakorkoli, ta čas še vedno velja, da svetovna nogometna družina ne bo odvzela organizacije prvenstva Rusom in da turnirja ne bo bojkotirala nobena reprezentanca. Ne glede na to bo v naslednjih mesecih zanimivo spremljati razvoj morda povezanih dogodkov med ruskim mundialom in podkupovalno afero, v katero se je zapletel sam vrh FIFA.