Troboj za prvaka se je že po 180 minutah spremenil v dvoboj

Spodrsljaj Domžal je pokazal, da bo imel vodilni dvojec hitreje od pričakovanj izzivalca manj. Olimpija je kupila Miškića.

Objavljeno
25. julij 2016 23.49
Nogomet, prijateljska tekma NK Maribor - Celtic FC, 9.7.2016, Maribor [nk maribor, celtic fc, nogomet]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Naključni novinec v vijoličnem orkestru Sunny Omoregie se je morda prelevil v ključno okrepitev. Maribor je zahvaljujoč dvema goloma bivšega celjskega napadalca obdržal korak z Olimpijo po dveh tekmah 26. državnega prvenstva, ki se je (pre)hitro spremenilo v dvoboj. Spodrsljaj Domžal v Krškem je že nakazal, da bo imel vodilni dvojec hitreje od pričakovanj izzivalca manj.

Mariborska prenova je v uvodnem delu sezone z evropskim uspehom dobila zagon in nakazala, da je Zlatko Zahović povlekel posrečeno potezo, ko je ob 24-letnem Blažu Vrhovcu iz Celja pod Kalvarijo pripeljal tudi 27-letnega Nigerijca. Oba sta po štirih tekmah že utrdila svoj položaj v moštvu in postala močna aduta Darka Milaniča v njegovih kadrovskih kombinacijah.

O učinku naveze Vrhovec-Sunny bo mogoče presojati šele po mesecu, dveh, toda zdi se, da je Zahović prav z odločitvijo, da je izbral celjski dvojec, zadal prvi poraz tekmecu iz Stožic Nenadu Protegi. Tudi ljubljanski športni direktor je imel možnost izbrati bodisi Vrhovca bodisi Sunnyja. Enega ali drugega, ali pa kar oba bi ta čas kadrovsko osiromašena zeleno-bela zasedba silno potrebovala. Kapetan Darijan Matić v taktični postavitvi Olimpijine igre vse težje drži korak z ostrim ritmom tekem in potrebuje naslednika, medtem ko sta Blessing Eleke in Etien Velikonja tako rekoč edina napadalca. Že samo lažja poškodba enega bi pomenila manjšo tragedijo. Kaže še razsvetliti, zakaj je Zahović izbral in zakaj Protega ni. Celjani so za Vrhovca izstavili visoko odškodnino (300.000 €), na kar Olimpija ni pristala. Zahović je bil spretnejši, saj je Celjane omehčal tako, da jim je za največ isti znesek vzel še Sunnyja, ki bo idealno »mašilo« ali pa še kaj več za veterana Milivoja Novakovića in tudi Marcosa Tavaresa. O tej kombinaciji pri Olimpiji, ob pogovorih o morebitnem znižanju celjskih zahtev, niso razmišljali. Zmoto popravljajo v teh dneh, saj so iz Celja pripeljali enega od najvidnejših igralcev, 22-letnega Danijela Miškića. Hrvat, ki je podpisal triletno pogodbo, lahko igra na položaju zadnjega zveznega igralca ali prednjega.

Razplet po 2. kolu 1. SNL je v mejah pričakovanj, čeprav je spodrsljaj v Krškem tako rekoč že razblinil upe Domžal o večji konkurenčnosti velikemu dvojcu. Še posebej, ker so imeli Domžalčani najboljše možno izhodišče, saj evropske tekme niso igrali v gosteh, s čimer je imel trener Luka Elsner eno skrb manj v primerjavi s kolegoma Rodolfom Vanolijem na Olimpijini klopi in Darkom Milaničem na mariborski. Zeleno-bele in vijolične je po zahtevnih evropskih preizkušnjah čakalo še utrujajoče potovanje, ki je bilo predvsem za Ljubljančane neudobno. Iz Žiline so z avtobusom potovali približno osem ur, ura ali dve manj z letalom je trajala vrnitev Mariborčanov iz Sofije.

Zeleno-beli in vijolični so se z nekaj težavami in tudi všečnimi prebliski izvlekli iz težav oziroma Radomljani in Velenjčani niso bili tekmeci, ki bi lahko izkoristili svoji prednosti v svežini. Kaže pa upoštevati tudi kakovostni prepad med enimi in drugimi. Radomljani se bodo vendarle borili za obstanek, Velenjčani pa za sredino lestvice bliže vrhu, če se bodo pod taktirko novega trenerja Slobodana Krčmarevića kolikor toliko hitro uglasili.

Luka Koper še ni evroligaška, njen doseg je največ »nagajanje« velikim in še bolj samim sebi, Celje je z zmago nad že dolgo ne tako nerazpoloženo Gorico preprečilo, da bi se takoj znašlo v rezultatski krizi. Aluminij je pred neznanko, kako naj se loti prvoligaškega projetka – z izrazito tekmovalnimi načrti ali pa ustvarjalnimi, s katerimi bi lahko uveljavil dva, tri nadarjene igralce, a bo tudi nizal poraze. Krško je kljub popolnoma novi zasedbi ohranilo tekmovalnost in rutino, ki mu je prinesla obstanek.