Tudi brez Kampla in Berića na zmago

Nogometni reprezentanti poskušajo razmišljati le o sobotnem izzivu. O taktiki tudi z videoanalizo.

Objavljeno
05. oktober 2016 01.23
Selektor Srečko Katanec in Kevin Kampl na treningu nogometne reprezentance pred tekmo z San Marinom. Ljubljana 25. marec 2015.
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo pri Kranju – Izguba izžetega Kevina Kampla in poškodovanega Roberta Berića bi bila hud udarec tudi za večje reprezentance, kot je slovenska, zato čaka zasedbo Srečka Katanca do sobotne tekme s Slovaško (20.45) izjemno zahtevna misija. To je ključno sporočilo včerajšnjega dne na Gorenjskem.

Izbranci selektorja Katanca na Brdu vendarle vadijo v bolj mirnem delovnem ozračju, kot bi se morda zdelo pavšalnemu opazovalcu ob spremljanju odmevne zgodbe okrog Kevina Kampla (na fotografiji). Pred začetkom včerajšnjega treninga je bilo v vadbenem središču navzočih pet duš, po koncu vadbe resda petkrat več. Logično, selektor je napovedal opis ozadja Kamplove odsotnosti, ki vendarle ni bilo presenetljivo.

»Taktična nesoglasja« med Katancem in Kamplom smo razkrili in podrobno predstavili že včeraj, zgodba je dobila v nadaljevanju dneva še vsebinsko nadgradnjo. O tem, kdaj se bo vrnil Kampl v reprezentanco, je ta čas preuranjeno špekulirati, prav nič presenetljivo ne bi bilo, če bi zvezdnik Leverkusna zaigral v selekciji že novembra na Malti. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, če le med kuhanjem ne »pobegne« čez rob zaradi morebitnih žaljivk, ki pa jih v aktualnem primeru vendarle ni bilo slišati. Katanec in Kampl sta se namreč včeraj na nek način posredno in nehote celo opravičevala drug drugemu.

Pogovarjali smo se tudi z nekaterimi drugimi akterji v slovenski reprezentanci, ki menijo, da je treba odslej razmišljati le o glavnem izzivu meseca – tekmi s Slovaško, ki bi lahko v marsičem določila nadaljnjo pot Slovenije proti svetovnemu prvenstvu leta 2018 v Rusiji. Glavno vprašanje dneva je torej bilo: kako nad Slovake brez dveh prvokategornikov Kampla in Berića?

Katanec je včeraj fante taktično pripravljal kar dvakrat. Posebej živahno je bilo med dopoldanskim treningom na stranskem igrišču kompleksa, kjer je bilo možno izluščiti tudi eno od enajsteric, s katero bi lahko Slovenci napadli Slovake. Ob vratarju Janu Oblaku in standardni branilski liniji Jokić-Cesar-Samardžić-Skubic je šlo za modela igre 4-2-3-1 in 4-3-1-2. Najverjetnejša je vendarle druga različica, dejansko gre za postavitev 4-4-2 v rombu, pri čemer bi šlo v primerjavi z gostovanjem v Litvi za dve spremembi. Namesto Berića bi začel od prve minute Josip Iličić, namesto Kampla pa Jasmin Kurtić, torej nogometaša iz italijanske serie A, ki v zadnjem času igrata v dobri formi. Najglobje v zvezni vrsti bi torej igral Rene Krhin, levo od njega Benjamin Verbič, desno Kurtić, pred njimi Valter Birsa, v napadu pa Roman Bezjak in Iličić. Slednji bi gotovo dobil manjšo odgovornost v obrambi kot Bezjak, ki bi moral nanizati več kilometrov.

Na treningu, ki ga je spremljalo tudi nekdanje vodstvo Nogometne zveze Slovenije – Rudi Zavrl in Dane Jošt –, so reprezentanti nanizali več intenzivnih dvobojev, Katanec je večkrat premešal enajsterico, pri čemer sta aktivno popravljala napake fantov na igrišču tudi trenerja Tomaž Kavčič in Aleš Čeh. Vsi skupaj so popoldne analizirali igro iz Litve in nekatere značilnosti Slovakov tudi s pomočjo krajše videoanalize. Tudi brez Kampla in Berića bodo poskušali premagati Slovake. Kapetan Boštjan Cesar je zatrdil, da fantje dihajo le za sobotni uspeh v Stožicah, vedo, da je ta čas najpomembnejša Slovaška. O torkovem spektaklu z Anglijo torej za zdaj ne duha ne sluha.