Tudi Buffon je potrdil svojega naslednika

Milan ima v Donnarummi vratarja prihodnosti – Najmlajši vratar, ki je debitiral v serie A.

Objavljeno
14. februar 2016 00.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Začelo se je s poročilom. Telesna postava in moč odlični, tehnično je nadarjen, izvrstno prebira igro, ima občutek za prostor in je zelo pozitivna osebnost. Tako dragocenega fanta nisem videl že 25 let. Avtor ocene je bil Mauro Bianchessi, vodja skavtske šole za mlade nogometaše pri Milanu. Odkril je najmlajšega vratarskega debitanta v prvi ligi, vratarja Gianluigija Donnarummo.

Naslednik Gianluija Buffona, s čimer se strinja tudi legendarni vratar Juventusa in azzurrov, je z bliskovitim razvojem in prebojem presegel vsa pričakovanja. V leto 2016 je šel kot Milanov vratar št. 1.

Adriano Galliani, glavni operativec pri rdeče-črnih, je, ko je prisluhnil Bianchessiju, leta 2013 opravil posel, kot ga Milan že dolgo ni. Po trinajstletnega fantiča je Milan odšel na jug Italije v Castellammare di Stabia, ki je primestni del Neaplja, in ga pri priči »zavezal«. Galliani je klubskim uslužbencem zabičal, naj se ne vrnejo brez njega. Naj tam ostanejo dva dni ali pol leta, samo da bo postal Milanov član. Obšli so tudi administrativne ovire, ki veljajo v Italiji za igralce, mlajše od 14 let, saj do te starosti ne smejo zapustiti regije, v kateri živijo. Pred dnevi, 5. februarja, je Gigi praznoval tretjo obletnico bivanja v Milanovi družini.

Siniša Mihajlović je lansko poletje kar 196 centimetrov visokega Gigija priključil članskemu moštvu kot vratarja št. 3. Toda tudi Srb je kmalu uvidel, da ima v rokah izjemen vrhunski talent, o katerem je sloviti agent Mino Raiola slikovito dejal, da je tako dragocen, kot da bi ga izdelal slavni slikar in kipar Amadeo Modigliani. Seveda je Gigi njegov varovanec, zato eden najslavnejših menedžerjev, ki zastopa tako slavne nogometaše, kot so Zlatan Ibrahimović, Mario Balotelli, Marek Hamšik, Paul Pogba, Blaise Matuidi, Romelu Lukaku ..., že zatrjuje, da je njegova vrednost 170 milijonov evrov.

Diego Lopez je šel v sezono kot št. 1, Christian Abbiati kot št. 2. Zdaj so se vloge spremenile. Donnarumma je po prvi tekmi v serie A, 25. oktobra proti Sassuolu, ko je bil star vsega 16 let in 8 mesecev, zdaj že trdno št. 1. Tudi vratarska veterana, Španec in Italijan, sta v Gigijevem bliskovitem vzponu prepoznala čudež. »On je prihodnost italijanskega nogometa,« je dejal Lopez, Abbiati je bil še bolj evforičen. »Bog mu je podaril nadarjenost in peščica ljudi premore toliko talenta pri 16 letih. Zdi se, kot da mu je Bog dejal, da mora biti vratar.«

»Baby« Donnarumma ima v Ibrahimoviću in Manuelu Neuerju velika vzornika. Med drugim je razkril, da ni manjkalo veliko, da bi odšel k Interju. »Le dva, tri dni po pogovorih z Milanom so me želeli imeti, a sem vztrajal. Inter je velik klub, toda za vsako ceno sem želel prestopiti k Milanu,« je dejal vratar, ki je zaradi poudarjenega nosu zelo podoben znamenitemu Švedu. »Moje sanje so bile, da bi igral z njim. V napadu ustvarja razliko. Agenta sem prosil, če bi lahko dobil njegov dres. Dobil sem ga, imam ga skrbno shranjenega in upam, da se mi bodo nekoč uresničile sanje,« bo ob njegovih besedah ponosen tudi Ibra. Nemec Neuer ga navdušuje v vratih. »Nekoč sta bila vzornika Buffon in Abbiati, zdaj je Neuer. Odlično obvladuje žogo, njegovi izleti iz vrat so fantastični. Gledam, kako igra nogomet, in trudim se, da bi ga posnemal v igri z nogo,« je z otroško odkritostjo govoril o tekmecu iz Bavarske.