Tudi Liverpool pravi vajenec za Borussio Dortmund

V Angliji srdit boj za prva štiri mesta, ki vodijo v Čeferinovo ligo prvakov. Tudi vodstvo s 4:0 očitno ne pomeni nič.

Objavljeno
27. november 2017 00.56
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Angleški nogometni klubi so vstopili v drugo »tretjino« državnega prvenstva, v katerem bi lahko marca, aprila in maja spremljali najbolj izenačen boj za vodilne položaje po uvedbi premier league v letu 1992. Tudi konec tedna je bilo na Otoku zanimivo, najglasneje pa je odmeval razplet derbija v Liverpoolu.

Še dobro, da se približuje zadnji mesec koledarskega leta. Sredi novembra v Sloveniji ni bilo zaželeno uporabljati besede »Liverpool«, predvsem na severovzhodu so jo hitro povezali z desetimi goli v mreži Maribora ... Liverpool namreč opozarja nase tudi po dvoboju s Štajerci, toda njegovi navijači na znameniti tribuni Kop se ne zabavajo tako močno kot med dvobojem z vijoličastimi.

V pičlih štirih dneh so zapravili odmevni zmagi, s katerima bi si krepko povečali samozavest pred vstopom v december, ki v Angliji tradicionalno ponuja vrhunec sezone. Liverpool bo denimo od 29. novembra do 1. januarja odigral kar devet tekem v premier league in »mojstrico« v ligi prvakov s Spartakom.

»Rdeči« so sredi prejšnjega tedna zapravili vodstvo s 3:0 na gostovanju v Sevilli in vsaj za malenkost spoznali občutke, s katerimi so zapuščali Istanbul navijači Milana po finalu lige prvakov leta 2005 ... Konec tedna je moštvo trenerja Jürgna Kloppa ostalo brez dveh točk še v derbiju s Chelseajem, potem ko je v izdihljajih tekme poravnal izid gostujoči rezervist Willian ... Ni čudno, bi zatrdil Zlatko Zahović, ki je pred prvim snidenjem Maribora in Liverpoola v ligi prvakov zatrdil, da je Klopp pač »trener z veliko energije, toda takšni osvajajo bolj malo lovorik«. Vraževerni bi dodali, da so »rdeči« napovedali osmoljeno sezono že v prvi tekmi z Watfordom, ko so na gostovanju v Londonu zapravili zmago v 93. minuti tekme.

»Tokrat je imel Liverpool celo srečo,« je zatrdil Chelseajev trener Antonio Conte in dodal: »Igrali smo res odlično. Premogli smo dober taktičen načrt, gostiteljem onemogočili prihajanje v akcije in gol so zabili bolj kot ne po sreči. V drugem polčasu smo želeli dvigniti ritem in našo konkretnost v napadih, kar nam je uspelo. Le še zmagati bi morali.« Klopp je dejal, da »lahko živi s točko proti angleškim prvakom«, četudi bi lahko preprečil izenačenje, če bi mu dovolil – sodnik: »V igro sem želel poslati še enega branilca in zaigrati v sistemu 3-6-1, Klavan pa bi stal tam, kjer je sprožil strel Willian ... Ne vem, zakaj mi sodnik ni dovolil opraviti menjave.«

Velike težave sta imela tudi Tottenham in Manchester City, Manchester United je razveselil 75.000 svojih navijačev šele v drugem polčasu z avtogolom gostov, Arsenal pa je zmagal na gostovanju v Burnleyju z enajstmetrovko v 92. minuti tekme. To so dejstva, ki napovedujejo eno najbolj izenačenih sezon v najbogatejšem nogometnem tekmovanju na svetu. Boj za prenovljeno ligo prvakov z blagoslovom Aleksandra Čeferina, ki bo zaživela prihodnjo sezono in bo prinašala več derbijev in več denarja, bo srdit vse do 13. maja.

V nogometu je namreč možno marsikaj, vsaka nova sezona prinaša kakšno novo sporočilo in presenečenje. Navkljub številnim čudnim razpletom tekem bi lahko Angleži vendarle pogledali proti rivalom na stari celini – Nemcem. Potem ko je Liverpool že večkrat v tem stoletju dokazal, da je možno nadoknaditi ali zapraviti tudi tri gole razlike, so šli v bundesligi še dlje. Natančno 80.179 navijačev na spektakularnem porurskem derbiju se je prepričalo, da dandanes ne zagotavlja mirnega spanca niti vodstvo s 4:0. Borussia Dortmund je po 25 minutah derbija s Schalkejem vodila s 4:0, nato pa v drugem polčasu prejela prav toliko golov med 61. in 94. minuto! Schalkejeve nogometaše kljub temu ne moremo razglasiti za pionirje. Bayern je denimo leta 1976 zaostanek z 0:4 proti Bochumu spremenil v zmago s 6:5.