Tudi Messi postal revolucionar

Argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi bi lahko postal živa legenda.

Objavljeno
18. januar 2016 13.46
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Kdo ve, kako se bodo nogometni kronisti spominjali Lionela Messija – kot najboljšega igralca vseh časov, ki je ostal brez naslova svetovnega prvaka s člansko reprezentanco? Na to bo odgovoril čas, morda Rusija 2018, že danes pa ni dvoma, da zaljubljenci v nogometno igro spremljajo na igrišču vragolije edinstvenega velemojstra.

Ustvarjanje člankov in drugih prispevkov o Lionelu Messiju ponuja avtorjem vse večji izziv. Argentinec, ki ga je na igrišču tako rekoč nemogoče ustaviti in prebrati njegovo namero, postaja vse bolj »predvidljiv« v nizanju učinkovitih predstav, fant, ki so ga pri 13 letih skorajda že odpisali, pa postaja »dolgočasen« z osvajanjem lovorik kot po tekočem traku.

Tudi prejšnji ponedeljek je Messi opozoril nase nogometni svet s pričakovanim priznanjem za najboljšega v letu 2015. Rekordno peto priznanje, ki ga je iz rok Brazilca Kakaja prejel na gala prireditvi ob Züriškem jezeru, bo dodatno ozaljšalo njegovo vitrino. Če bi želel 28-letnik v svoji hiši razstaviti celoten opus trofej, nagrad in lovorik, ki jih je prejel od leta 2005, bi za to potreboval eno nadstropje omar in vitrin. Barcelonin kapetan je v majici Kataloncev osvojil 26 lovorik najvišje ravni (DP, LP, pokal, superpokal, klubsko SP) ter pravi ocean raznoterih individualnih priznanj na čelu s petimi »zlatimi žogami« za najboljšega na svetu. Messi je denimo doslej prejel že neverjetnih 112 individualnih nagrad za najboljšega strelca ali igralca. Še težje je zajeti njegove individualne dosežke na igrišču. Najbolj izpostavljeni in odmevni med njimi so denimo: 1) najboljši strelec za klub in državo v koledarskem letu s 96 goli; 2) najdaljši strelski niz, kar je 33 golov na 21 tekmah v letih 2012 in 2013; 3) edini doslej, ki je zabil gol vsem klubom zapovrstjo v profesionalni ligi; 4) edini doslej, ki je zabil gol v vseh sedmih tekmovanjih (klub in reprezentanca), kar se je zgodilo lani.

Messi pozna svojo ahilovo tetivo; edini pravi spodrsljaj se mu je primeril v finalu predlanskega mundiala, ko bi se lahko prebil med žive legende z morebitno zmago nad Nemčijo, in sicer v domovini največjih rivalov Brazilcev! To je bila priložnost brez primere, podobna le »Maracanazu« iz leta 1950, ko so Urugvajci šokirali 200.000 navijačev v Riu de Janeiru. Prav reprezentanca »gavčev« predstavlja največji izziv za najboljšega nogometaša na svetu. Messi namreč v marsičem zaostaja za dosežki legendarnih Gabriela Batistute in Diega Maradone. Prvega, najboljšega strelca Argentine (56 golov, Messi 49), bo najbrž sklatil z vrha slej kot prej, drugega bo dosegel le stežka; nemara bo svetovno prvenstvo v Rusiji njegova zadnja priložnost za preboj med nesmrtne v deželi govedine, vina in nogometa.

A ne glede na opravljeno v Rusiji lahko pred Messijem že zdaj snamemo klobuk. Na nek način velja za nogometnega revolucionarja, kar – malo za šalo, malo zares – ni čudno, saj prihaja iz mesta Rosario, v katerem se je rodil še en revolucionar Ernesto »Che« Guevara ... Le redki tako sijajni napadalci se lahko prelevijo v tako uspešne plejmejkerje, kot se lahko Messi, in le redki rojeni strelci sodelujejo v kombinatorni igri na sredini igrišča kot prav Messi. »V svoji karieri sem videl ogromno vrhunskih nogometašev, a prav nihče si ni 'zalepil' žoge na nogo, kot to zmore Messi, tako obvlada žogo,« mu je denimo polaskal Maradona, nekdanji trener Pep Guardiola je bil še bolj izviren: »Leo je edini na svetu, ki je hitrejši z žogo v nogah kot brez nje.«

Omenjene lastnosti mu omogoča tudi nižja postava, saj je prek nižjega težišča stabilnejši od tekmecev in lahko hitreje spreminja smeri teka in igre, v kateri neizmerno uživa. »Med tekmo se počutim kot otrok na ulici. Ko bo prišel dan, ko ne bom več užival v igri, bom zapustil nogomet,« napoveduje Messi.

Lionel Messi, osebna izkaznica

Fant, ki se je rodil 24. junija 1987 v argentinskem mestu Rosario kot Lionel Andres Messi, že dolgo ni več le eden najboljših nogometašev na svetu. Blagovna znamka »Messi« namreč sega veliko dlje od nogometnega miljeja. Ne le da je njegova letna plača najvišja v zgodovini športa (20 milijonov € neto ali 38 milijonov € bruto), Argentinec iztrži še veliko več prek sodelovanja z multinacionalkami, kot so Dolce & Gabbana, Audemars Piguet, Gillette, Turkish Airlines, Ooredoo, Tata Motors in Adidas.

Nogometaš, ki ga je Times dvakrat uvrstil med 100 najvplivnejših oseb leta, postaja vse bolj prepoznaven. Največkrat ogledana fotografija minulega tedna v Španiji je bila tista, na kateri sta se rokovala - med prireditvijo Fifa Ballon d'Or - Messijeva soproga Antonella in Cristiano Ronaldo. Slednji je edini športnik na svetu, ki premore večji medijski domet od Messija. Če bi upoštevali število sledilcev na Facebooku, kraljujeta na vrhu Ronaldo (109 milijonov) in Messi (82), za njima Neymar (55) in Beckham (54), drugi so daleč v ozadju (Bolt 17, Šarapova 15, Federer 14).