Tudi Oblak si želi, da bi bitka prevladala nad igro

Nogometna liga prvakov: Real Madrid pred četrtfinalnim dvobojem z Atleticom ujel pravo formo.

Objavljeno
13. april 2015 22.27
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Navijači madridskega Reala verjamejo, da je prišel čas za uspeh njihovega kluba tudi v mestnem dvoboju z Atleticom. V vseh šestih medsebojnih tekmah te sezone je bil namreč Real neuspešen, nazadnje je matiral Atletico v finalu lige prvakov. Drevišnji prvi »polčas« četrtfinala zato v kraljevskem klubu pričakujejo optimistično.

Slovenski vratar Jan Oblak se bo tretjič v tej sezoni soočil z jedrskim orožjem v napadu, ki ga premore Realov trener Carlo Ancelotti. Atletico in Real sta se po finalu lige prvakov v Lizboni resda srečala šestkrat, toda Škofjeločan je branil vrata rdeče-belih le dvakrat, štirikrat pa Miguel Angel Moya, ki naj bi nocoj stiskal pesti za soigralce na rezervni klopi. Oblak je dobil januarski pokalni preizkušnji, ko je bil Atletico uspešnejši s 4:2 (2:0, 2:2), premagala pa sta ga Sergio Ramos in Cristiano Ronaldo. Dobra novica za 22-letnika iz Frankovega naselja je delovanje granitne obrambe desetih mož, ki jih običajno pošlje na igrišče Atleticov trener Diego Simeone. Slaba novica prihaja iz nasprotnega tabora: Ronaldo, Bale, Benzema in druščina so ujeli optimalno formo, portugalski as zabija gole kot po tekočem traku.

»Vsaka od šestih medsebojnih tekem v tej sezoni prinaša različen opomin za nas, nikdar nismo izgubili zaradi enakega razloga. Dobro smo pripravljeni za Atletico, komaj čakam na začetek dvoboja,« je sporočil Ancelotti, ki spoštuje Simeoneja: »Diego je odličen trener, zato mi bo v čast tekmovati z njim. Hkrati pa je to težava.« Simeone in Ancelotti se dobro poznata; prav v letih, ko je Italijan končeval uspešno kariero pri Milanu, je Argentinec prišel v nogomet na »škornju« v majici Pise. Toda njun dvoboj bo le posredno odločal o polfinalistu lige prvakov. Trenerji tako ali tako radi rečejo: tekme dobivajo in izgubljajo igralci.

Nazadnje sedem kartonov

Po doslej videnem bo potnika v zadnje sito za Berlin 2015 določil odgovor na vprašanje, katero moštvo bo drugemu vsililo svoj slog igre. Odprta igra Atletica bi bila podobna harakiriju, zato je jasno, kako se bodo gostitelji lotili Reala: fanatično bojevito od prve sekunde. Le na ta način lahko onemogočijo – torej počnejo, kar najbolje znajo – zvezdniško zasedbo Reala, ki goji lepši in učinkovitejši nogomet. Real premore bolj raznovrstno zasedbo. S trojčkom mojstrov v zvezni vrsti (Modrić, Kroos, Rodriguez) ohranja žogo v svoji posesti, hkrati pa lahko vsi trije vezisti v »stotinki sekunde« pošljejo v ogenj Ronalda in Garetha Bala, ki sta tudi z žogo v nogah hitra kot gepard.

Bomo videli, kaj bo pretehtalo, neizprosen boj za vsak meter igrišča ali gledljiva igra, v vsakem primeru pa bo napeto in – upajmo – spektakularno. Nazadnje, ko je Atletico zmlel Realovce s 4:0, so si igralci prislužili sedem rumenih kartonov, eno tekmo prej celo osem. Gotovo si tudi Jan Oblak želi, da bi njegovi soigralci vsilili Realu igro, polno čustev, ostrih štartov in besednih provokacij, v kateri se Arda, Koke, Gabi – v napadu naj bi začela tekmo Mandžukić in Griezmann, nared pa je tudi Torres – in druščina znajdejo bolje kot BBC v konici Realovega napada ... Atleticu je v tej sezoni ostala »le« še liga prvakov, tudi v španski primeri division – gostoval bo v La Coruñi in Villarrealu, doma pa bo igral z Bilbaom in Barcelono – njegova uvrstitev med najboljše štiri klube namreč ni več povsem samoumevna.