Tudi po senzacijah status quo

Narobe svet: v 29. kolu 1. SNL je prvak Maribor doma izgubil z Rudarjem, zdesetkana Olimpija pa je matirala brezvoljni Koper.

Objavljeno
24. april 2014 08.16
14 Mendy ( NK Maribor), NK Rudar Velenje, 23.4.2014, Maribor
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Narobe svet, bi ocenila večina po razpletu 29. kola slovenskega prvenstva, potem ko je prvak Maribor doma izgubil z Rudarjem, zdesetkana Olimpija pa je matirala brezvoljni Koper. To je nogomet, bi odvrnila manjšina. Maribor je vendarle pokazal »več«, Koprčani se bodo lahko oddolžili navijačem že pojutrišnjem, ko bodo na Obali gostovali prav Štajerci.

Večji polom so vendarle doživeli Koprčani, ki so prišli na gostovanje v Stožice očitno slabo psihološko pripravljeni. Bržčas so si mislili, da bo razrvana Olimpija padla kar sama od sebe in da si bodo Ljubljančani zabili avtogol, kdo ve. Koper je namreč deloval daleč od moštva, ki želi ogroziti Maribor na slovenskem tronu, se predstaviti Evropi in v kvalifikacijah za ligo prvakov pobrati nekaj milijonov evrov. »Kanarčki« so igrali v zelo zaprti postavitvi, ki jo je trener Rodolfo Vanoli spremenil šele v zadnjih 25 minutah tekme, četudi so oslabljeni gostitelji (manjkalo je 11 igralcev!) zabili gol že v 17. minuti tekme, ko je Boban Jović izkoristil gnečo po ostrem predložku Damijana Trifkovića. V prvih 45 minutah velja izpostaviti le mahanje nekaterih gledalcev z belimi robčki po zgledu na »pañolado« v Španiji ...

V nadaljevanju je moštvo z Obale le prišlo do nekaterih priložnosti vsaj za izenačenje in točko, toda igralec tekme Aleksander Šeliga je ustavil vse poskuse Koprčanov: v 73. minuti je ubranil dve stoodstotni priložnosti Guberca in Hadžića, v 80. je Čovilo s petih metrov streljal čez prečko.

»Takšen poraz je zelo boleč. Prišli smo igrat nogomet, fantom nimam česa očitati. Olimpija ima dobro ekipo, toda danes bi moral zmagati Koper,« je po porazu tožil Vanoli, ki se je v sodnikovem dodatku tekme neumestno jezil na Milorada Kosanovića, ki je le izkoristil pravico do treh menjav. »Do konca je šlo za napeto tekmo. Kdor je prišel na štadion, je lahko kar užival. Zadovoljen sem le s prvim polčasom, ko smo delovali tako, kot je treba proti ekipam, kakršno ima Koper. Fantje so se nato potegnili nazaj, kar je glede na dogodke zadnjih mesecev logično, saj so izgubili del samozavesti,« je ocenil Kosanović in izpostavil naslednjo tekmo: »Gostovanje v Novem mestu bo za nas pomembnejše od te tekme s Koprom.«

Olimpija je še tretjič zapored premagala Koprčane z izidom 1:0, v tej sezoni pa mu je vzela kar 11 točk, s katerimi bi imeli Primorci ta čas šest točk prednosti pred Mariborom … Tudi vijoličastim namreč sinoči ni šlo in težko je oceniti, kdo ga je bolj polomil, Koper ali Maribor. Kdor je namreč stavil na tak razplet sinočnjega poglavja boja za prvaka, se mu je vložek obrestoval za 35-krat: kvota na poraz Kopra je znašala 4,35, na poraz Maribora celo neverjetnih 8,00!

Štajerci so imeli resda več »smole« kot Koprčani, saj so v Ljudskem vrtu narekovali ritem igre večji del dvoboja z Rudarjem. Do končnega izida 0:2 je prišlo po dveh slabih posredovanjih domačega vratarja Jasmina Handanovića. V 18. minuti je namreč žogo – po strelu Rotmana s 30 m – le odbil do Mateja Podlogarja, ki jo je poslal v prazno mrežo, v 70. pa mu je po močnem strelu Denisa Klinarja z desne žoga spolzela med prsti. Med številnimi nevarnimi akcijami gostiteljev velja izpostaviti vratnico Marcosa Tavaresa (41.), Kreflovo izbijanje žoge z golove črte (42.) in gol Marka Šulerja (92.), toda iz ofsajda.

Po presenetljivih porazih vodilnih klubov Maribor in Koper še vedno loči pet točk, posledično bo sobotni (20.05) derbi na koprski Bonifiki še kako zanimiv in morda že odločilen v boju za prvaka.

Tudi nekateri izidi drugih tekem so bili presenetljivi. Zmaga Zavrča v Celju pomeni, da boj za evropsko ligo morda le ni končan, po porazu Domžalčanov v Kranju pa se je močno zapletlo tudi v boju za obstanek med slovensko klubsko elito. V zadnjih sedmih kolih bo torej še kako zanimivo.