Tudi Škoti odkrito nad Katančevo reprezentanco

Analiza tekmecev Slovenije v kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo 2018. Anglijo krasi vse močnejši napad.

Objavljeno
30. marec 2016 23.45
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca se nahaja v obdobju uigravanja, v majsko-junijskih prijateljskih tekmah bo poskušala opraviti čim boljšo pripravo za septembrski začetek kvalifikacij za SP v Rusiji. Treba je poudariti, da imajo podobne načrte tudi njene tekmice Anglija, Škotska, Slovaška, Litva in Malta.

Slovenija bo krenila na pot proti Rusiji v Litvi (4. 9.), mesec dni zatem bo sledil ključni del kvalifikacij: oktobrski tekmi s Slovaško (8. 10.) in Anglijo (11. 10.) v Sloveniji. Koledarsko leto bo sklenila 11. novembra na Malti, sledile bodo tekme v letu 2017 na Škotskem (26. 3.), z Malto pri nas (10. 6.), na Slovaškem (1. 9.), doma z Litvo (4. 9.) ter otoško obarvani finiš z Anglijo (5. 10.) in Škotsko (8. 10.).

Slovenske tekmice so bile v marčevskih prijateljskih tekmah različno uspešne. Med vsemi je pustila najboljši rezultatski vtis Škotska, ki je premagala dve uveljavljeni reprezentanci. V Pragi je presenetila Češko, v Glasgowu še Dansko, pri čemer je prvo tekmo odločil branilec Watforda Ikechi Anya, drugo vezist Bournemoutha Matt Ritchie. Škotski selektor Gordon Strachan kljub temu ni bil zadovoljen.

»Bodimo iskreni: če primerjate nas in Dance, gre za noč in dan, kot dvoboj velterske in težke kategorije. Le kolektivni duh, odlično branjenje in vratar so nas rešili pred porazom,« je bil jedrnat Strachan. Nekdaj sloviti igralec je napovedal spremembe že za junijski prijateljski tekmi z Italijo in Francijo. »Podaje nam niso stekle, kar je bila posledica utrujenosti. Že junija bodo igrali le maksimalno fizično pripravljeni nogometaši, to sem povedal tudi fantom, ki ta čas ne igrajo v klubih. Le tako se bomo lahko odkrito borili za vrh kvalifikacijske skupine F.« Škoti (4-2-3-1) so imeli v Pragi žogo v svojih nogah 41 odstotkov igralnega časa, doma v Glasgowu le odstotek več, v seštevku pa gre za reprezentanco, ki je zelo podobna Severni Irski, s katero so se nedavno merili Slovenci. V Glasgowu je debitiral v reprezentanci 18-letni Oliver Burke, soigralec Bojana Jokića pri Nottingham Forestu.

Vardy ogroža Rooneyja

Favorit skupine F je Anglija, ki bo obiskala Slovenijo 11. oktobra. Njen selektor Roy Hodgson premore velik nabor nogometašev, sposobnih igre v najvišji prestavi. Angleži ta čas resda ne razmišljajo o septembru, saj gojijo visoke načrte na prihajajočem euru 2016, na katerem se bodo merili z Rusijo, Walesom in Slovaško. Verjamejo jim tudi stavnice, ki pred Angleže postavljajo le Nemce, Francoze in Špance.

Glavno vprašanje, ki vznemirja privržence tamkajšnje reprezentance, se glasi: bo Wayne Rooney ohranil status prvega napadalca? Najbolj ga ogrožata Harry Kane (Tottenham) in Jamie Vardy (Leicester), ki sta v tej sezoni zbrala 40 golov. Hodgson je v prijateljskih tekmah z Nemčijo in Nizozemsko preizkusil veliko imen, nad »oranje« je poslal kar osem novincev v primerjavi z enajsterico, ki je v Berlinu opravila z Nemci (2:3; Kane, Vardy, Dier). Osrednjo priložnost je dobil Liverpoolov adut Daniel Sturridge, ki ni navdušil. »Rooneyja lahko ogrozi le Vardy,« je denimo zatrdil komentator časnika Guardian. Poškodovani Rooney je poskusil umiriti žogico. »Nikdar nisem menil, da imam zagotovljen položaj v začetni enajsterici,« je zatrdil najboljši strelec (51) v zgodovini angleške reprezentance.

Selektor Roy Hodgson je bil po porazu z Nizozemci na Wembleyju (1:2; Vardy) bolj oster in ni bil zadovoljen z učinkom nekaterih svežih sil v reprezentanci. »Poraz me ne boli, saj smo oba gola prejeli na čuden način. Razočaran sem, ker smo igrali veliko manj intenzivno in ustvarjalno kot v Berlinu, žal mi je tudi 82.000 navijačev,« je ocenil Hodgson. Zanimivo, Angleži so bili uspešni v Berlinu s 37-odstotno posestjo žoge in neuspešni v Londonu s 67-odstotno posestjo žoge. Na obeh tekmah je bila obramba veliko slabši del Anglije.

Hamšik zadovoljen

Slovaki so preživeli marec neporaženi, v prijateljskih tekmah z Latvijo in Irsko so iztržili dva remija. Njihov selektor Jan Kozak je v domači tekmi z Latvijo preizkusil enajsterico v postavitvi 4-1-4-1 (0:0; posest žoge v % 68:32, streli 19:5), v Dublinu pa nekaj drugih imen in model igre 4-2-3-1 (2:2; posest žoge v % 58:42 za Irsko, streli 12:5). »V seštevku smo zadovoljni, saj na Irskem ni enostavno igrati,« je zatrdil prvi slovaški adut, Napolijev zvezdnik Marek Hamšik. Kozak je preizkusil več alternativ, nosilci igre pa so ostali Hamšik, Weiss, Škrtel, Pekarik, Stoch, Vittek, Šestak, Švento ...

»Slovaška se je v Dublinu izkazala za boljšo tekmico od Irske. Izpostaviti velja neverjetno kompaktno igro gostov in sijajne nasprotne napade, kot tudi dejstvo, da so Irci zabili oba gola z bele točke,« je ocenil slovaško igro komentator časopisa Irish Independent.