Tudi Srečko Katanec z enim očesom v Madridu

Nogomet: Leverkusen pri Atleticu brez bele zastave. Kamplovi bi v Madridu potrebovali še večji čudež kot Barcelona.

Objavljeno
15. marec 2017 01.45
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V »normalnih« okoliščinah bi bila povratna tekma Atletico vs. Leverkusen le formalnost, madridski klub pa že v četrtfinalu lige prvakov. Toda v sodobnem nogometu spremljamo vse večjo intenzivnost čudežev, tudi veliko večjih, kot so ga videli prejšnji teden v Barceloni in bi bil morebiten drevišnji.

Položaj Bayerja po domačem porazu z 2:4 je resda podoben izhodišču igralca lota pred slehernim žrebanjem glavnega dobitka, pri čemer se zdi, da imajo nogometaši Leverkusna več možnosti za eurojackpot kot visoko zmago sredi Madrida. Atletico je ujel optimalno formo, moštvo trenerja Diega Simeoneja vnovič spominja na zid iz železobetona, ki bi ga vzel za svojega marsikateri evropski politik. V zadnjih dveh mesecih je premagala Atletico le Barcelona, Simeone pa priznava, da še ni opustil sanj na eno lovoriko v tej sezoni. »V španskem prvenstvu moramo končati med prvimi štirimi, ta čas pa me zanima le liga prvakov,« je sporočil Nemcem Simeone. Logično, trener, ki se je nekoč kot pitbul boril v majicah Atletica, Interja in Lazia, tudi na klopi zahteva od svojih adutov brezkompromisno bitko, ki je klubsko vitrino že ozaljšala z lovorikami za zmage v španskem prvenstvu (2014), pokalu (2013), evropski ligi (2012) in superpokalu (2012). Po dveh nesrečnih nastopih v finalih lige prvakov ('14, '16) je napočil čas za največjo med vsemi trofejami v klubskem nogometu, meni Simeone.

Leverkusen se bo soočil z misijo nemogoče pred 50.000 navijači Atletica, dejansko bo iskal večji čudež, kot se je zgodil prejšnji teden, ko je Barcelona zmlela PSG. Kdo ve, morda pa se bo Madridčanom maščevalo prav »pogrevanje« epskega zasuka Kataloncev; madridska časnika Marca in As sta včeraj namenila levji delež prostora pritožbi Parižanov na Uefo, v kateri je PSG razkril osem domnevnih napak nemškega sodnika Deniza Aytekina v dvoboju Barcelone in Francozov.

Kevin Kampl in soigralci računajo tudi na pomoč višje sile, glavnino posla pa bi morali vendarle opraviti sami. Prva tekma z novim trenerjem na klopi se jim ni izšla po željah, toda moštvo je bilo blizu uspeha. Bayer stavi tudi na »lažje« noge, saj so imeli njegovi aduti dan počitka več od Špancev, ki so igrali zahtevno tekmo v Granadi v soboto. »Ne bomo kar tako zapravili 90 minut. Vsako priložnost za napredek moramo izkoristiti. Poskušali bomo doseči ugoden rezultat za nas. Nedavno ste videli, da je možno vse,« je zatrdil Bayerjev trener Tayfun Korkut, ki je spoznal španski nogomet v majicah Sociedada in Espanyola.

Poseben mik večera bo dvoboj med Kevinom Kamplom, ki je v petek tako učinkovito delil žogo soigralcem (76 podaj, 90-odstotna natančnost), da bi ga vzeli za šefa distribucije v večini Bayerjevih podružnic po Evropi, četudi ni prejel dobre ocene, in vratarjem Janom Oblakom. Nemci gradijo optimizem na eni od akcij s prve tekme, ki jo je začel prav Kampl; gol za 1:2 je razkril ranljivost Atleticove obrambe, ko se ta sooči s hitrostjo tekmeca. Kampl je v tej sezoni nanizal več igralnih dni in minut (2696), kot jih običajno naniza v sezoni večina slovenskih reprezentantov. Z enim očesom bo v Madridu tudi slovenski selektor Srečko Katanec, ki bo jutri razkril seznam igralcev za kvalifikacijsko tekmo v Glasgowu. Katanca še kako zanima prav forma Kampla in Oblaka.

Bomo videli, kako uspešno bo deloval Kampl v zvezni vrsti ofenzivne postavitve 4-2-3-1, s kateri naj bi napadel Atletico trener Korkut, stari znanec španskega nogometa.