Turan pred vrati Barçe, ta pa v disciplinskem postopku

Turški nogometni reprezentant Arda Turan, dosedanji soigralec Jana Oblaka pri Atleticu, se za pet let seli k Barceloni.

Objavljeno
02. julij 2015 12.22
reu-SOCCER-CHAMPIONS/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Turški nogometni reprezentant Arda Turan, dosedanji soigralec Jana Oblaka pri Atleticu Madridu, se je znašel pred široko odprtimi vrati španskega in evropskega prvaka Barcelone, s katerim naj bi po poročanju tamkajšnjih medijev podpisal petletno pogodbo v višini 35 milijonov evrov.

Če se bosta oba vpletena kolektiva tudi dokončno dogovorila, se bo 28-letni zvezni igralec četi trenerja Luisa Enriqueja pridružil v ponedeljek, 13. julija, ko bo prva ekipa brez igralcev, ki trenutno nastopajo na Copi Americi, začela priprave na novo sezono. Vendar pa Turan majice novega delodajalca ne bo smel obleči v tem koledarskem letu, saj je Barcelona še pod kaznijo Evropske nogometne zveze (UEFA). Podobno kot druga okrepitev katalonskega velikana, Aleix Vidal, bo s soigralci lahko treniral, na prvi uradni dvoboj pa bo moral počakati do leta 2016.

Do izteka kazni bo lahko Turan igral v majici z državnim grbom, obstaja pa tudi možnost, da bi ga Barcelona za ta čas posodila Galatasarayu, a trener Luis Enrique nad to opcijo ni najbolj navdušen.

Se je pa klubski evropski prvak znašel v disciplinskem postopku UEFA zaradi zastav v podporo katalonski neodvisnosti v finalnem dvoboju lige prvakov z Juventusom. Klubski navijači so z vihtenjem zastav in skandiranjem v podporo Kataloniji kršili pravila UEFA, ki prepovedujejo vsakršno politično opredeljevanje na tekmah. Krovna organizacija prepoveduje simboliko, ki nima neposredne zveze z nogometom, zato na igriščih in tribunah vztrajno preganja ideološke, politične, religiozne in podobne simbole, še posebej takšne, ki lahko pomenijo nevarnost provokacije.

UEFA bo o morebitni kazni za Barcelono odločala na zasedanju 23. julija, v primeru ugotovitve, da so klubski navijači kršili pravila, pa lahko UEFA izreče visoko denarno kazen in celo delno zapre štadion Camp Nou za evropske tekme. Pri Barceloni so že napovedali pritožbo, pri čemer se bodo sklicevali na svobodo izražanja tistih privržencev, ki so na tribunah vihteli katalonske zastave.