Učenec Zidane : učitelj Ancelotti

Žreb četrtfinala lige prvakov prinaša dvoboja Real Madrid - Bayern in Barcelona - Juventus.

Objavljeno
17. marec 2017 23.04
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Nyon – Marsikdo je zastrigel z ušesi po žrebu parov četrtfinala lige prvakov, češ kako so bili nekateri klubi »nagrajeni« in drugi »kaznovani« ter da bi morali biti »sreča in smola« porazdeljeni bolj enakomerno. Podroben pregled plesa kroglic v Nyonu pa razkriva, da zaljubljenci v vrhunski nogomet lahko pričakujejo štiri spektakularne aprilske večere.

Prav vsi štirje igralni dnevi (11., 12. 18. in 19. april) bodo ponudili najmanj en dvoboj evropskih težkokategornikov, v ospredju pa bo vendarle merjenje moči med Bayernom in Realom, najprej v Münchnu, osem dni zatem v Madridu. Dvoboj klubov iz tradicionalnih nogometnih okolij bo tudi derbi velikanov, ki v nogometni družini pomenita več kot van Beethoven in Mozart v klasični glasbi.

Tako je bilo v prvih letih pokala državnih prvakov, enako v zadnjih sezonah lige prvakov; Real in Bayern sta inštituciji, brez katerih bi liga prvakov spominjala na pokal intertoto, in prava škoda je, da se bo moral eden od njiju posloviti tri korake pred finalom. Ta bo 3. junija v Cardiffu, prav včeraj je Uefa poslala v prodajo 41.500 od 66.000 vstopnic v cenovnem razponu od 70 do 450 evrov.

V Münchnu in Madridu bo šlo za parado zvezd, na igrišču bo deponiranih 1,3 milijarde evrov (750 mio € je vredno Realovo moštvo in 550 bavarsko), le kdo si ne bi želel videti, kaj bodo opravili zvezdniki Ronaldo, Bale in Benzema v dvoboju z Lewandowskim, napadalcem, ki nemara igra najbolj inteligentno med vsemi na svetu, Robbnom, Riberyjem, ... Ali pa, kako se bosta »maščevala« bivšima kluboma Toni Kroos in Xabi Alonso.

Posebno poglavje špansko-nemškega derbija bi lahko napisala trenerja Zinedine Zidane in Carlo Ancelotti, ki se poznata tako dobro, kot bi pet let preživela na samotnem otoku. Odlična nogometna poznavalca, dva od le sedmih v zgodovini nogometne igre, ki sta osvojila ligo prvakov tako na igrišču kot ob njem – drugi so Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Frank Rijkaard in Pep Guardiola –, bosta dodatno začinila derbi. Prvič sta se spoznavala med letoma 1999 in 2001 v Torinu, kjer je trener Ancelotti vodil enega najboljših nogometašev na svetu Zidana. Po tem sta odšla vsak na svojo pot; v naslednji sezoni je Evropo z Realom pokoril Francoz, sezono pozneje se je vrnil na nogometni Mont Blanc še Ancelotti na klopi Milana.

Prav Ancelotti, eden najboljših trenerjev doslej, je bil dobrih deset let pozneje mentor tedaj šele obetavnemu Zidanu na klopi Reala. Spet sta bila uspešna oba; »Carletto« je prinesel kraljevskemu klubu jubilejno 10. lovoriko v ligi prvakov, »Zizou« je nadgradil »decimo« še z lanskim uspehom na San Siru; obakrat je padel pod težo Reala njegov mestni tekmec Atletico.

Bomo videli, kdo bo uspešnejši, 57-letni učitelj ali 13 let mlajši učenec. Tri leta nazaj je tedaj Ancelottijev Real zmlel Bavarce v polfinalu, potem ko jim je v Münchnu prizadejal zanje najhujši domači poraz v Evropi (0:4; Ronaldo in Ramos po 2). Morda bo zmagovalca tega dvoboja odločil prav trener, ki bo znal bolj učinkovito preplavati strahovit ritem tekem. Bayern bo med 8. in 23. aprilom igral z Dortmundom, Realom, Leverkusnom, Realom in Mainzem, Real po vrsti čakajo Atletico, Bayern, Sporting, Bayern in clasico z Barcelono!