Udarna Katančeva vezista proti Realu in Bayernu

Kevin Kampl bo poskušal premagati Bayernove zvezdnike, Rene Krhin bo čakal na dvoboj z Iscom, Kroosom in Modrićem.

Objavljeno
05. februar 2016 20.18
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Ob številnih mikavnih nogometnih derbijih tega konca tedna bi lahko igrala tekmi z največjim odmevom dva slovenska reprezentanta. Rene Krhin in Kevin Kampl se bosta merila z najboljšimi zveznimi igralci na svetu, kar bo pravšnji preizkus njune pripravljenosti. Večje možnosti za morebitno presenečenje se vendarle nasmihajo Kamplu.

Današnje snidenje Bayerja in Bayerna v Leverkusnu (18.30) bi bilo lahko paša za oči; njun dvoboj v bundesligi se je nazadnje končal brez golov daljnega 28. aprila 1990. Tudi danes se bodo predstavili mojstri igre z žogo; o imenih, kot so Lewandowski, Robben in Müller, je znano vse, a tudi domači premorejo veliko talenta. Turški 21-letnik Hakan Çalhanoglu sodi med najobetavnejše »desetke« v Evropi, Karim Bellarabi je poživil nemški »elf«, v Leverkusnu je oživel nekdanji napadalec Manchester Uniteda in Reala, Mehičan Chicharito.

Med sveže sile pri gostiteljih sodi tudi slovenski plejmejker Kevin Kampl, ki je v bližini rojstnega kraja vnovič zadihal s polnimi pljuči. Kampl sestavlja jedro zvezne vrste Bayerja (4-4-2) v navezi s soigralcem iz otroštva in nemškim reprezentantom Christophom Kramerjem. Pred današnjim derbijem z Bavarci je optimističen.

»Ujeli smo visoko raven forme. Igrali bomo na zmago, točka nas ne zanima niti proti Bayernu. Seveda pa ne bomo pozabili, s kom imamo opravka, zato vem, da nas čaka zahtevna naloga,« je prepričan Kampl, ki zanimivo razmišlja o državnih prvakih: »Vem, kako se počutiš, ko čakaš na tekmo z nekom, ki je v sijajni formi. To pravilo velja ne glede na ime tekmeca, zato podobno razmišljajo tudi v Bayernu.« Bayerjev trener Roger Schmidt, ki je med najbolj zaslužnimi za prihod svojega nekdanjega aduta pri Salzburgu v Leverkusen, opozarja Kampla in druščino: »Za zmago bomo potrebovali popoln dan!«

Zadnji dvoboj Bayerja in Bayerna na idiličnem štadionu BayArena se je končal z zmago domačih z 2:0, ponovitev takšnega scenarija pa bi »lekarnarje« približala ligi prvakov, kar bi bil – glede na klavrn začetek sezone – velik podvig. Bavarci? Ti se poleg tekmecev ukvarjajo z mediji in odhajajočim trenerjem Pepom Guardiolo. »O Manchestru bom govoril šele maja ali junija, prosim vas. Ni pomembno, kaj rečem, nimate spoštovanja do trenerskega poklica,« je potarnal Guardiola.

Dan po koncu nemškega derbija v Leverkusnu bodo igrali tudi tekmo španskega prvenstva v Granadi (20.30), kjer bo gostoval močno favorizirani Real Madrid. Bomo videli, kako veliko priložnost za igro bo dočakal Rene Krhin, drugi del para, ki ga je začel pripravljati kot udarno silo v zvezni vrsti slovenske reprezentance selektor Srečko Katanec. Krhin, po analizah statističnega portala Whoscored četrti najbolje ocenjeni nogometaš Granade, se bori za položaj v zvezni vrsti (4-3-3) z 28-letnim Špancem Franom Ricom. Gotovo bi bilo dobrodošlo, da bi 25-letni štajerski vezist preveril svojo pripravljenost – počasi se vrača po poškodbi, v zadnjih dveh tekmah je že dobil priložnost za igro – v dvobojih z gostujočimi asi Iscom, Kroosom in Modrićem.