Uefa bo marca preiskovala Tarasov primer

UEFA bo preiskala primer nogometaša Dmitrija Tarasova, ki je po tekmi evropske lige pokazal majico s sliko Vladimirja Putina.

Objavljeno
17. februar 2016 15.33
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Moskva - Evropska nogometna zveza (UEFA) je oznanila, da bo 17. marca obravnavala primer nogometaša moskovskega Lokomotiva Dmitrija Tarasova, ki je na zelenici pokazal majico z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Sporni dogodek se je zgodil po torkovi tekmi med Fenerbahčejem in Lokomotivom, ki so jo Turki dobili z 2:0. Tarasov je po koncu tekme slekel dres in pokazal majico, na kateri je bila slika Vladimirja Putina in pripis »Najbolj prijazen predsednik«.

Ruski nogometaš je s tem kršil pravila Uefe, ki med drugim določajo, da na nogometnih igriščih in stadionih nihče ne sme izkazovati političnih ali verskih prepričanj in simbolov.

»Preiskava bo potekala zaradi neprimernega vedenja igralca Tarasova po tekmi s Fenerbahčejem. Nogometaši ne smejo razkrivati delov oblačil, na katerih imajo napise ali slike s političnega in verskega področja, osebne slogane ali reklame, ki presegajo logotip proizvajalca,« je sporočila Uefa.

Tarasov je v svoj bran pojasnil, da s tem ni mislil nič slabega: »To je bila moja zamisel, ne gre za provokacijo. Sem zgolj domoljub, rad imam našo državo in predsednika Putina. Na majici sem samo napisal, da imamo odličnega predsednika.«

Ruski mediji poročajo, da lahko Tarasova doleti huda kazen.Nogometaša bi zaradi kršenja pravil lahko doletela prepoved nastopa na desetih tekmah pod okriljem Uefe ali pa prepoved nastopanja za določeno obdobje, klub pa bo kaznovan najverjetneje s prepovedjo obiska navijačev vsaj na delu tribun, morda pa tudi za celoten stadion, za eno tekmo ali pa tudi več. V najslabšem primeru pa je lahko kazen za Lokomotiv tudi odvzem točk ali izključitev iz tekmovanja.