UEFA: Courtois bo lahko igral proti Atleticu (VIDEO)

Atletico bi moral plačati 10 milijonov € za nastop vratarja proti Chelseaju, toda »izsiljevanje« je proti pravilom UEFA.

Objavljeno
11. april 2014 10.13
Posodobljeno
11. april 2014 10.13
FBL-EUR-C1-ATLETICO-BARCELONA
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Madrid - Belgijski čuvaj mreže Thibaut Courtois, eden od najzaslužnejših za drugi največji uspeh nogometašev Atletica Madrida v zgodovini lige prvakov, preboj v polfinale po senzacionalni zmagi nad Barcelono (višje, v finalu, so bili doslej le v sezoni 1973/74), se je znašel v precej nenavadni zagati. Ker je današnji ples kroglic njegovemu moštvu za polfinalnega tekmeca namenil zasedbo Chelseaja, 21-letni in kar 199 centimetrov visoki mladenič po prvih informacijah naj ne bi smel stopiti na igrišče.

Courtoisa je namreč prav Chelsea posodil Atleticu, ki bi moral - kot je bilo sprva rečeno - plačati kar 10 milijonov evrov, če bi želel, da bi Belgijec branil njihove barve v polfinalu z londonskim velikanom. To pa za madridsko moštvo ne bi prišlo v poštev. »V igri je znesek, ki ga mi enostavno ne moremo plačati,« je slabe volje priznal prvi mož Atletica Enrique Cerezo. Drugi čuvaj mreže trenutno vodilnega moštva španskega prvoligaškega tekmovanja je sicer domači veteran, 34-letni Dani Aranzubia.

Pravila UEFA pravijo drugače

A je zaplet kmalu po žrebu rešila Evropska nogometna zveza (UEFA) in sporočila, da bo Courtois vendarle lahko zaigral v polfinalu. Kot so zatrdil, bi bila preprečitev njegovega nastopa v nasprotju s pravili UEFA, Chelsea pa bi lahko bil kaznovan, če bi skušal vplivati na njegov nastop. »Pravila lige prvakov kot tudi disciplinski pravilnik evropske zveze namreč jasno prepovedujeta klubom, da izsiljujejo ali skušajo kako drugače preprečiti nastop igralca nasprotnega moštva na igrišču,« so zapisali v izjavi za javnost.

Direktor Atletica Clemente Villaverde je tako že potrdil, da se je srečal s predstavniki UEFA, ki so mu razjasnili položaj in mu zagotovili, da belgijski nogometaš lahko igra v polfinalu, brez da bi špansko moštvo moralo za to Chelseaju plačati dodatno odškodnino. »Courtois bi lahko igral v vsakem primeru, šlo je le za to, ali moramo mi za to plačati dodatno odškodnino. Toda po pravilih UEFA, klub na noben način ne sme skušati preprečiti nastopa igralcu,« je povedal.

Direktor Chelseaja Ron Gourlay je pozneje celo dejal, da spora ni bilo. »Pogodba za posojo je bila sestavljena na začetku sezone, nikoli ni bilo dvoma o tem, da bi lahko zaigral tudi proti Chelseaju,« je povedal za Sky News. Courtois je proti svojemu matičnemu klubu že igral: lani v superpokalu, ki so ga s 4:1 dobili Španci.