UEFA in evropski klubi podpisali milijardni dogovor

UEFA je z Združenjem evropskih nogometnih klubov (ECA) podpisala memorandum o razdelitvi več kot dveh milijard evrov.

Objavljeno
31. marec 2015 19.38
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Stockholm - Evropska nogometna zveza (UEFA) je z Združenjem evropskih nogometnih klubov (ECA) v Stockholmu podpisala memorandum o razdelitvi rekordnega zneska v višini 2,24 milijarde evrov.

Dokument bo veljal do leta 2022, vanj pa so vključena sredstva za evropski prvenstvi leta 2016 in 2020, ligo prvakov in evropsko ligo.

Uefa je sporočila, da bodo evropski klubi med letoma 2015 in 2018 prejeli po 1,638 milijarde evrov, od tega bo 1,257 milijarde namenjene ekipam v ligi prvakov, kar je 25 odstotkov več kot doslej. Zmagovalec lige prvakov bo leta 2016 le za končno zmago prejel 15 milijonov evrov, kar je za 4,5 milijona več kot doslej.

Z novim dogovorom so lahko zadovoljni tudi predstavniki evropske lige, saj bodo premije za to tekmovanje po novem višje za kar 64 odstotkov - iz dosedanjih 232,5 milijona so narasle na 381 milijonov.

Večji delež za udeležence evropske lige in klube manjših prvenstev

Kot so pri ECA zapisali v sporočilu za javnost, pri usklajevanju novega dogovora niso pozabili na manjše evropske klube: »Rekordna vsota, 2,24 milijarde evrov, kar je 32 odstotkov več, kot doslej, bo razdeljeno po novem sistemu, ki bo temeljil na solidarnosti. Večji delež kot doslej bodo dobili udeleženci evropske lige in kvalifikacij ter klubi iz srednjih in majhnih prvenstev. Ta koncept bo prinesel več vsem, vsak udeleženec bo imel več koristi od stalne rasti samega tekmovanja. Prvič v zgodovini bodo klubi za EP 2020 dobili finančno nadomestilo v odstotkih, osem odstotkov od televizijskih pravic, komercialnega dobička in od prodaje vstopnic ter VIP paketov, najmanjša možna vsota pa je 200 milijonov evrov, kar je 50 milijon evrov več kot za EP 2016.«

Platini in Rummenigge zadovoljna z novim dogovorom

Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je izrazil svoje zadovoljstvo ob podpisu novega dogovora: »Zelo smo veseli, da smo podaljšali partnerstvo z ECA do leta 2022 in podpisali memorandum, ki bo še izboljšal delovanje evropskega nogometa in njegovih klubov.«

Predsednik ECA Karl-Heinz Rummenigge je dodal: »V našem članstvu je okrog 220 klubov in naša skrb je razvoj celotnega klubskega nogometa, ne samo veliki in bogati klubi. Zelo smo zadovoljni z doseženim sporazumom, ki daje temelje za nadaljnjo rast klubskega nogometa.«

Že pretekli teden so na kongresu UEFA sprejeli odločitev, da bosta v izvršnem odboru Uefe sodelovala tudi dva predstavnika ECA.