UEFA preiskuje Bayern

Münchenske tribune s političnimi in homofobnimi transparenti v dvoboju nogometne lige prvakov med Bayernom in Arsenalom.

Objavljeno
12. marec 2014 19.05
FBL-EUR-C1-BAYERN-MUNICH-ARSENAL
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

München - Evropska nogometna zveza (UEFA) je po sinočnji tekmi med Bayernom in Arsenalom proti Nemcem sprožila preiskavo zaradi dveh spornih transparentov. Z enim so Bavarci podpirali Kosovo, drugi pa je izražal homofobno sporočilo.

Transparent, s katerim so gledalci na tribunah skušali podpreti Kosovo pri sprejemu v svetovno nogometno druščino, je po prepričanju UEFA v nasprotju s pravili tega tekmovanja. Sporni napis »Reci ne rasizmu, reci da Kosovu« bo UEFA obravnavala zaradi prepovedane politične vsebine, zaradi česar Bayernu grozi kazen.

Organizacija za boj proti rasizmu v nogometu Fare pa je na včerajšnji tekmi osmine finala lige prvakov opozorila še na en primer kršenja pravil. Na tribunah so namreč opazili tudi transparent z napisom Gay Gunners, ki ga je spremljala karikatura nemškega nogometaša v dresu Arsenala Mesuta Özila. UEFA je sporočila, da tudi ta primer še preučuje. Njena disciplinska komisija bo o nepravilnostih razpravljala 20. marca.