Uefa želi omejiti mandat funkcionarjev zveze

Aleksander Čeferin na današnjem zasedanju IO ni skrival, da si UEFA želi več kandidatov za organizacijo EP leta 2024.

Objavljeno
09. februar 2017 16.38
Switzerland UEFA 2026 World Cup
A. V., STA
A. V., STA
Nyon - Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, je na današnjem zasedanju v Nyonu soglasno potrdil nekaj Čeferinovih predlaganih reform. Najbolj je izpostavil predlog, ki bi predsedniku Uefe in članom izvršnega odbora delovanje omejil na največ tri štiriletne mandate.

"Pred izvolitvijo sem obljubil nekatere reforme v samem delu Uefe. Ena od teh je tudi predlog, da so lahko predsednik ter člani izvršnega odbora na svojih položajih največ tri mandate, kar je odbor soglasno podprl," je dejal Čeferin, ki je konec septembra na čelu evropske zveze nasledil Francoza Michela Platinija, in dodal: "Veseli me, da je izvršni odbor soglasno podprl reforme, za katere osebno menim, da so ključne pri delovanju Uefe."

"Prepričan sem, da bodo tudi naše članice podprle te dobre predloge delovanja Uefe, s katerimi skušamo ustvariti še močnejšo Uefo in bolj transparentno delovanje v dobro evropskega nogometa," meni Čeferin; predlagane reforme izvršnega odbora mora namreč potrditi še kongres Uefe, ki bo 5. aprila v Helsinkih. Dan pred tem bo prav tako v Helsinkih spet zasedal izvršni odbor.

Čeferin na današnjem zasedanju IO prav tako ni skrival, da si UEFA želi več kandidatov za organizacijo evropskega prvenstva leta 2024. Do izteka roka so le še trije tedni (3. marec), edini kandidat pa zaenkrat ostaja Nemčija, ki ima po Čeferinovem mnenju zanesljivo zelo dobro infrastrukturo, vseeno pa je mnenja, da bi morebitna konkurenčna ponudba EP še izboljšala.

Doslej so skupno kandidaturo najavljale le skandinavske države Švedska, Finska, Norveška in Danska, ki pa imajo težave z infrastrukturo, pa tudi te štiri države razmišljajo tudi o kandidaturi za leto 2028. Obenem se morajo zavedati pravilnikov Uefe, ki predvidevajo največ dve startni mesti za gostitelje EP, s čimer bi morali vsaj dve državi v kvalifikacije. Kot možen kandidat se omenja tudi Turčija, ki je že kandidirala za lansko EP v Franciji. Nihče ne verjame v ponovno kandidaturo Italije, ki je lani odstopila tudi od olimpijske kandidature Rima za igre 2024. Uradno bo prireditelj izbran septembra.

Predstavniki IO Uefe so čas namenili tudi zahtevi, da bi na po novem razširjenem svetovnem prvenstvu na 48 ekip imela Evropa vsaj 16 predstavnikov. Predsednik Čeferin je šel še dlje in izrazil tudi zahtevo, da bi vsaka od evropskih ekip igrala v svoji od 16 predtekmovalnih skupin, saj je prepričan, da bi se prav vse lahko zavihtele v drugi krog. Gianni Infantino, novi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bi rad videl, da bi več mest dobile reprezentance iz Afrike in Azije, zato se obeta zanimiv boj. Končna odločitev o razporeditvi števila mest na SP bo bržčas znana na majskem kongresu v Manami.

Uefa bo v petek objavila tudi kandidate za izvršni odbor, osmerici se namreč izteka štiriletni mandat.