Ugledna imena podprla Infantina v predsedniški bitki

Kandidat za predsednika Fife, Gianni Infantino, je, obkrožen z uglednimi podporniki, razkril načrte, ki bi jih uvedel ob izvolitvi.

Objavljeno
01. februar 2016 19.06
Posodobljeno
01. februar 2016 19.29
Britain Soccer FIFA Presidency
M. Ž., STA
M. Ž., STA

London - Nekatera ugledna imena svetovnega nogometa so danes na londonskem stadionu Wembley prišla podpret Giannija Infantina pri kandidaturi za predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Med njimi so bili Portugalca Jose Mourinho in Luis Figo, Italijan Fabio Capello, Brazilec Roberto Carlos in Španec Fernando Hierro.

Infantino, ki bo 26. februarja na volitvah skušal naslediti zaradi spornih plačil kaznovanega Švicarja Seppa Blatterja, je ob tem razkril svoj 90-dnevni načrt nalog po morebitni izvolitvi za prvega moža Fife.

»Moja glavna naloga bo vrniti nogomet Fifi in Fifo nogometu. Ugled Fife mora rasti in priti na vrh, to pa lahko dosežemo le, če živimo in dihamo nogomet. Te legende so tu z mano kot priče ljubezni, ki jo gojimo do nogometa,« je dejal generalni sekretar Evropske nogometne zveze (UEFA), ki se poteguje za novega predsednika Fife.

Infantinov predlog za uvod mandata je ta, da imenujejo neevropskega generalnega sekretarja, ki bo zamenjal prav tako kaznovanega Jeroma Valckeja. Infantino je še razkril, da je dobival grožnje s smrtjo, ko je Uefa začela preiskave o prirejanju izidov tekem. »Moral sem imeti policijsko spremstvo za svoje otroke zaradi teh preiskav Uefe,« je zaključil Švicar.

Nekdanji portugalski nogometaš Luis Figo je o Infantinu povedal: »Smo v ključnem trenutku. Ljudje morajo razmisliti o tem, ali nadaljevati to, kar se je dogajalo, ali doseči spremembe. Če pogledamo druge kandidate, vidimo, da je Gianni Infantino pravi mož za spremembe.«

45-letni Infantino bo v boju za predsedniško mesto tekmoval proti bahrajnskemu šejku Salmanu Bin Ebrahimu Al-Khalifi, južnoafriškemu politiku in poslovnežu Tokyu Sexwalu, jordanskemu princu Aliju bin Husseinu in nekdanjemu uradniku Fife, Francozu Jeromu Champagnu.