Ugledna Olimpija je projekt strica iz Amerike

Nogometni klub Olimpija Ljubljana: predsednik je postal ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić.

Objavljeno
15. junij 2015 23.49
Občni zbor NK Olimpija - Izet Rastoder in Milan Mandarić 15.06 2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Po dobrih dvajsetih minutah izrednega občnega zbora je bilo konec neznank. Pod taktirko odvetnika Andreja Poharja iz odvetniške družbe Čeferin, brez »rdečih kartonov« in s soglasno odločitvijo je novi predsednik NK Olimpija Ljubljana postal Milan Mandarić.

Bivši prvi mož zeleno-belih Izet Rastoder se je poslovil z grenkobo, a z upanjem, da bo njegov naslednik klub dvignil na višjo raven, kot jo je on.

Vitalnost na Hrvaškem rojenega Srba, šolanega v Vojvodini v Novem Sadu in v ZDA v znameniti Silicijevi dolini vzniklega bogataša Mandarića, kot se je na hitro predstavil, pri njegovih 76 letih zbuja več optimizma kot pa sladke besede, s katerimi je nagovoril občinstvo, nogometaše, sedmo silo ...

»Olimpijo prevzemam v odličnem finančnem stanju in brez dolgov. Niti v Angliji nisem dobil v roke tako zdravega kluba. Gospod Rastoder, prijatelj in odličen poslovnež, si zasluži spoštovanje. Danes se začenja novo obdobje,« je Mandarić v maniri uglajenega gospoda v zgodovino pospremil Rastoderja, ki je v svoji vladavini prišel navzkriž z zamislimi, dejanji in navijači. Ni veliko manjkalo, pa bi odlični poslovnež ob besedah slovesa potočil tudi kakšno solzo, četudi naj bi za svoj umik prejel Mandarićevo »odpravnino« v višini štirih milijonov evrov.

Vrnitev »strica iz Amerike« v slovenski nogomet, potem ko je pred osmimi leti prvič poskusil v Kopru, je že vznemirila nogometno otopelo glavno mesto.

»Najprej moramo Olimpiji vrniti ugled, sloves, izboljšati podobo in njeno blagovno znamko. Iz nje narediti ponos mesta in države. Legende bodo imele poseben status,« je ugajal spretni govornik, ki ima v Portorožu enega od svojih številnih po svetu raztepenih domov. Svetovljanski Mandarić je poudaril, da bo pri oblikovanju zmagovalne Olimpije zelo prisoten.

»Ljubljana potrebuje zmagovalce. Ne zanimajo me drugi projekti, ker mi že ta pomeni velik izziv. Ne bojim se ga, kjerkoli sem bil, prevzel klub ali podjetje, se jih nisem ustrašil. Toda brez zaupanja ljudi in sodelavcev, ki mi verjamejo, ne moremo doseči cilja. S skupnimi močmi nam lahko uspe, zagotavljam, da bomo dali vse od sebe, da bomo pošteni, da bomo delali tudi napake, ampak šli bomo proti cilju,« je v duhu moštvenega igralca vzgojeni poslovnež ponujal rešitve, razmišljanja, zamisli.

Olimpija nima doma, nima ustreznih vadbenih igrišč, nima pisarn ... Tudi tega se novi predsednik zaveda, a poudarja, da je vendarle v ospredju prvo moštvo. Vse drugo se bo razvijalo ob tekmovanju.

»V nedeljo sem bil v Stožicah in videl prijetne prostore. Ni kaj, pogovoriti se bom moral z županom, da vidim, kaj želi on in kaj nam lahko ponudi. Mi potrebujemo pisarne,« je Mandarić vrgel »oko« v Stožice in tako predstavil prednostno nalogo.

»Nogomet je končni izdelek. Da bi ga ustvarili takšnega, kot želimo, pa je treba imeti infrastrukturo na vseh ravneh. Zdaj smo v položaju, da nimamo luksuza, imamo pa igralce, direktorja in odličnega trenerja. Zdaj gremo naprej kot profesionalen klub. Da bi bili kot Maribor, ki si zasluži spoštovanje, ampak tudi on potrebuje Olimpijo,« ni in ni zmanjkalo ušesom prijetne nogometne vizije, ki ji manjka še cena.

»Koliko bo znašal proračun, je relativna stvar. Denarja imamo dovolj za kupovanje tistega, kar potrebujemo. Za tiste igralce, ki bodo prišli in morajo biti boljši od zdajšnjih. Če ima Koper takšnega, potem ga lahko pripeljem,« je Mandarić namignil, da bi si lahko tudi s kakšnim tamkajšnjim upom poplačal koprski dolg.