Umrl legendarni Johan Cruyff

Oktobra lani je najboljši evropski nogometaš dvajsetega stoletja javno obelodanil, da boleha za pljučnim rakom.

Objavljeno
24. marec 2016 14.57
Netherlands Obit Cruyff
J. P.
J. P.

Amsterdam − V 69. letu starosti je za posledicami pljučnega raka preminil legendarni nizozemski nogometaš Johan Cruyff. Trikratni dobitnik zlate žoge za najboljšega igralca na svetu (v letih 1971, 1973 in 1974) se je pogumno spopadel z zahrbtno boleznijo, ki jo je javno obelodanil lanskega oktobra, še pretekli mesec pa je zatrjeval, da »čutim, da ob polčasu vodim z 2:0, da tekme resda še ni konec, a verjamem v zmago.«

»V četrtek, 24. marca, se je Johan Cruyff (68) tiho in v krogu najbližjih poslovil po hudem boju z rakom. Prosimo, da spoštujete zasebnost njegovih svojcev v trenutkih izgube in globokega žalovanja,« so zapisali na spletni strani nogometaša, ki so ga tik pred prelomom tisočletja izbrali tudi za najboljšega evropskega igralca 20. stoletja. Kariero, v kateri je blestel predvsem v majicah Ajaxa in Barcelone, pod državnim grbom pa Nizozemsko popeljal v finale svetovnega prvenstva leta 1974, je zapečatil leta 1984, nato pa si je kruh v obeh klubih služil tudi kot trener.

Nizozemska nogometna zveza se mu je priklonila z besedami: »Novico o smrti velikega Cruyffa smo sprejeli z veliki obžalovanjem. Besede niso dovolj.« Pri Barceloni pa: »Vedno te bomo ljubili, Johan. Počivaj v miru!« Z Ajaxom je Cruyff osvojil osem naslovov državnega prvaka in tri zaporedne evropske pokale med letoma 1971 in 1973, nato pa se preselil h katalonskemu velikanu in tudi z njim posegel po ligaški in pokalni lovoriki.