Umrl Urugvajec, ki je utišal dvesto tisoč Brazilcev (VIDEO)

V 88. letu starosti je preminil strelec zmagovitega gola v odločilni tekmi mundiala med Urugvajem in Brazilijo na Marakani.

Objavljeno
17. julij 2015 10.12
SOCCER-URUGUAY/GHIGGIA
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Montevideo - V Urugvaju žalujejo za človekom, ki je v veliki meri zaznamoval njihovo zgodovino nogometa. V 88. letu starosti je za posledicami srčnega infarkta umrl avtor Maracanaza Alcides Ghiggia, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1950 na sloviti Maracani poskrbel, da so se Urugvajci razveselili naslova svetovnih prvakov.

Urugvajci so Brazilce v znameniti tekmi ugnali z 2:1, zmagoviti zadetek pa je prispeval ravno Ghiggia ter z njim deželo sambe in nogometa zavil v črno. Tekma je šla v zgodovino kot Maracanazo in velja za eno najtemnejših plati brazilske nogometne zgodovine. Karioke so na zadnji tekmi, ko se je na sloviti Maracani zbralo kar 200 tisoč gledalcev, potrebovali zgolj remi.

Ostalo je pri željah, za kar je z drugim urugvajskim golom na tekmi poskrbel tedaj 22-letni Ghiggia, ki je na to temo pred leti podal zanimivo izjavo: »Le trije ljudje so utišali Maracano - papež, Frank Sinatra in jaz.«