United izplaval iz krize, Liverpool tone vse globlje

Manchester United s 3:0 dobil derbi v Angliji za šesto zaporedno zmago, goste pokopala neučinkovitost.

Objavljeno
15. december 2014 10.29
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Manchester – V nogometu se rado zgodi, da izid ne izpričuje realnega stanja na igrišču. Derbi med Manchester Unitedom in Liverpoolom je že bil takšen. Gostje so zapravili vsaj šest izjemnih priložnosti, Rdeči vragi pa izkoristili dve, ki so jim ju v bistvu podarili tekmeci, ob tem pa za zmago s 3:0 zadeli tudi iz nedovoljenega položaja.

Junak tekme 16. kola med najuspešnejšima angleškima kluboma je bil domači vratar David de Gea, ki je paral živce predvsem Raheemu Sterlingu in v drugem polčasu Mariu Balotelliju. Tik zatem, ko je Sterling izgubil dvoboj iz oči v oči s Špancem, je na Old Traffordu padel prvi zadetek. Ekvadorec Antonio Valencia je na desnem krilu osmešil tri Liverpoolove branilce, zlasti Joeja Allena, in se sprehodil v kazenski prostor, kjer je njegovo podajo pričakoval kapetan Wayne Rooney in zanesljivo zatresel Liverpoolovo mrežo. To je tokrat čuval Avstralec Brad Jones, saj je bil Belgijec Simon Mignolet eden izmed krivcev za vrsto slabih rezultatov.

Drugi zadetek je z glavo dosegel Juan Mata, ki pa je bil v globokem »ofsajdu«, vendar sodniki tega niso opazili. V drugem polčasu pa je v polno zadel še Robin van Persie in izkoristil še eno slabo posredovanje obrambe. Z visoko zmago se je Manchester United maščeval Liverpoolu za zadnji domači poraz z 0:3, ko je marca kapetan »rdečih« Steven Gerrard vse tri gole dosegel z 11 metrov. United, 20-kratni angleški prvak, se je s šesto zaporedno zmago, kot kaže, izkopal iz krize. Moštvo nizozemskega trenerja ima le še osem točk zaostanka za vodilnim Chelseajem, od mestnega tekmeca Manchester Cityja pa ga loči le še pet točk.

»Menim, da smo dosegli tri čudovite gole,« konju v zobe ni gledal Van Gaal, vendar ob tem priznal, da je njegova ekipa dovolila preveč priložnosti neučinkovitim gostom: »Vsakič, ko smo na sredini igrišča nespametno oddali žogo, smo se znašli v zagati. V tem se moramo izboljšati prav na vsaki od prihajajočih tekem.«

Rodgersu podobne zbadljivke kot marca Moyesu

Domači navijači so gostujočemu trenerju Brendanu Rodgersu namenili zbadljivke, podobno kot so se Liverpoolovi nazadnje norčevali iz kasneje odstavljenega Davida Moyesa. Severnega Irca morda res v kratkem čaka »noga«, saj Liverpoolovemu prostemu padu ni in ni videti konca. Potem ko je v torek izpadel iz lige prvakov proti Baslu, je na Old Traffordu doživel novo zaušnico, po kateri je padel na 10. mesto in ima že več porazov (7) kot zmag (6). Še spomladi pa je bil do zadnjega v igri za naslov. Poleg Sterlinga, ki trikrat ni znal ukaniti osamljenega De Gee, je bil tragični junak Balotelli. V drugem polčasu je bil nevaren in imel je smolo, da ni dosegel vsaj častnega gola iz treh lepih poskusov. Najbližje mu je bil, ko je De Gea njegov strel preusmeril v prečko. Liverpool je imel tudi več strelov v okvir vrat (8:6) in več kotov (7:2), a vse zaman. Ko ima hudič mlade, jih ima veliko ...

»Tekma pravzaprav uteleša našo dosedanjo sezono. Ustvarili smo si toliko priložnosti, da jih sploh ne morem našteti. Če ne bi bilo izjemnega De Gee, bi lahko iztržili bistveno boljši izid,« se je branil Rodgers in prav v številu obetavnih akcij videl luč na koncu predora. »Na tem moramo graditi naprej. V napadu smo storili povsem dovolj za zmago in imeli smo smolo. Toda res si ne bi smeli privoščiti tako naivnih golov,« je še dejal nekdanji trener Swanseaja,« ki je tako kot kolega Van Gaal zaigral s tremi igralci v zadnji liniji (Škrtel-Lovren-Johnson; slednjega je že v prvem polčasu zamenjal Kolo Toure), toda v sistemu 3-4-3 do prihoda Balotellija ni imel klasičnega napadalca in zato na Anfieldu tako mrzlično čakajo vrnitev dolgo poškodovanega Daniela Sturridga. A vprašanje, kaj bo sploh lahko še rešil, ko se bo naposled vrnil.