Uradno: Dick Advocaat novi srbski selektor

»Edini cilj nam bo uvrstiti se na prihodnje EP, izgovorov za neuspeh ne bo,« je odločen izkušeni Nizozemec.

Objavljeno
28. julij 2014 22.09
Serbia Soccer
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Beograd - Srbsko nogometno reprezentanco bo odslej vodilo slovito trenersko ime. Na vroči selektorski stolček je namreč danes tudi uradno sedel prekaljeni nizozemski strokovnjak Dick Advocaat, ki bo septembra dopolnil 67 let. Zamenjal je nekdanjega trenerja Drave Ljubinka Drulovića, ki je vskočil zgolj začasno po slovesu Siniše Mihajlovića. Advocaat pa ne bo prvi tuji selektor srbske izbrane vrste, v letih 2006 in 2007 jo je namreč vodil tudi Španec Javier Clemente.

»Mali general«, kot se ga je prijel vzdevek, je kot trener in selektor pustil pečat že pri številnih klubih (PSV, Zenit, Borussia M., Rangers, AZ Alkmaar) in reprezentancah (Nizozemska, ZAE, Južna Koreja, Belgija, Rusija), lani pa se je že nameraval upokojiti, a ni mogel odkloniti ponudbe iz Alkmaarja.

»Funkcija srbskega selektorja me je pritegnila, ker ima ta ekipa izjemno količino talenta in kakovosti, ki pa ju še ni znala v celoti izkoristiti na nobenem velikem tekmovanju. Edini cilj nam bo torej uvrstiti se na prihodnje evropsko prvenstvo, izgovorov za neuspeh ne bo,« je bil na današnji predstavitvi odločen Advocaat. Mimogrede: v začetku meseca se je kot kandidat za srbskega selektorja omenjal tudi Italijan Walter Zenga, nekdanji trener Crvene zvezde.