Uradno: Moyesu pokazali vrata, prihaja Giggs

Pri Manchester Unitedu se že ozirajo za nasledniki Davida Moyesa, ki ga bo začasno nadomestil Ryan Giggs.

Objavljeno
22. april 2014 10.34
Posodobljeno
22. april 2014 10.34
FBL-ENG-LCUP-MAN UTD-MOYES-FILES
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Manchester - Prejšnje dni se je zgolj šušljalo, od danes je uradno: David Moyes ni več trener angleškega nogometnega velikana Manchester Uniteda! Kaplja čez rob je bil zadnji ligaški poraz z Evertonom (0:2), zaradi katerega je vodstvo kluba po hitrem postopku razdrlo pogodbo, ki jo je z domačim strokovnjakom, ki bo v petek dopolnil 51 let, sicer podpisalo za šest sezon.

Moyes je moral lani stopiti v gromozanske čevlje Manchestrove trenerske ikone, sira Alexa Fergusona, kar pa mu ni najbolje uspevalo. Vodstvo kluba mu je dolgo zaupalo, a je naposled obupalo. V sporočilo za javnost je zapisalo zgolj skope besede: »Davidu se zahvaljujemo za trdo delo, poštenost in željo po popolnosti, ki jih je prinesel v klub.«

Začasno bo vskočil Giggs

United je pozneje še potrdil, da bo Moyesovo delo začasno prevzel Ryan Giggs, veteran, ki dres rdečih vragov nosi že od leta 1991. »Po Moyesovem odhodu je za klub za vršilca njegovih dolžnosti imenoval Ryana Giggsa, najzvestejšega nogometaša tega moštva. Za prvo ekipo bo odgovoren, dokler vodstvo ne zagotovi stalne trenersake zamenjave,« so sporočili iz kluba.

Giggs bo 23 letih, ki jih le v klubu preživel kot nogometaš, torej doživel tudi trenerski krst. Njegova prva tekma bo v že v soboto: domači obračun proti Norwich Cityju v angleškem prvenstvu. Veteran je sicer za Manchester zbral 962 nastopov, se 13-krat veselil naslova angleškega prvaka, dveh naslovo v ligi prvakov, štirih v pokalu FA, treh v ligaškem pokalu in tudi naslova svetovnega klubskega prvaka. Trenerskih izkušenj nima, je pa v tej sezoni že sodeloval tudi kot pomočnik.

Van Gaal, Blanc, Klopp?

Za zdaj še znano, kakšna odpravnina čaka Moyesa in kdo ga bo zamenjal v prihodnje. Otoški mediji najglasneje ponujajo Louisa van Gaala, pa tudi Laurenta Blanca in Jürgena Kloppa, zelo tihi pa so tudi namigi o vnovičnem angažmaju »večnega« Alexa Fergusona.

Klopp je na povpraševanje Guardiana že razčistil dvome: »Manchester United je odličen klub, mislim, da bi se ob tako tako ludovitih navijačih počutil zelo domače. Toda moje zaveze Borussii in njihovim ljudem se ne da prelomiti.«

Pod Moyesovo taktirko si »rdeči vragi« prvič po dolgih letih niso zagotovili nastopanja v ligi prvakov v prihodnji sezoni, v angleškem prvoligaškem tekmovanju zdaj po enajstem porazu v sezoni namreč zaostajajo nedosegljivih 13 točk za četrtim mestom.