Uvodno presenečenje? Olimpija

Nogometaš Luke Koper Jaka Štromajer pred jutrišnjim derbijem z zeleno-belimi.

Objavljeno
11. avgust 2015 01.17
jer/Nogomet Koper:Celje
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – »Maribor ni bav bav,« je bil iskrivo slikovit Jaka Štromajer, potem ko je v petek opravil z vijoličnimi. Z golom in asistenco je napadalec vrnil med žive Koper, potem ko je eden od favoritov v prvih treh tekmah iztržil pičlo točko. Koprčane jutri čaka nov velik izziv: gostovanje v Stožicah proti Olimpiji.

Za 32-letnega Gorenjca s primorskim »potnim listom«, ki si je družino in dom ustvaril ob slovenski obali (živi v Ankaranu), je bila odlična igra proti prvakom le potrditev njegove forme. Ob asistenci za zmago je zabil že dva gola (prvega je dosegel proti Domžalam v prvem kolu) in si povrnil status prvega napadalca. Hrvaška okrepitev Josip Ivančić ga je očitno podžgal.

»Konkurenca je vedno dobrodošla. Seveda me je Ivančićev prihod pozitivno 'razjezil' in spodbudil, pri čemer pa se je treba zavedati, da je za uresničevanje koprskih visokih ambicij 'dolga klop' tako rekoč nujna. Minula sezona je potrdila, da nismo bili zmožni tekmovati na dveh frontah, ker smo imeli premalo igralcev,« se Jakova ocena ni bistveno razlikovala od drugih, ki so Koprčane v minuli sezoni – in tudi v tej – videli v vlogi največjih mariborskih tekmecev. Štromajerjeva začasna zmaga v internem dvoboju z Ivančićem daje slutiti, da je tudi trener Rodolfo Vanoli uvidel, da v konici napada ne potrebuje zgolj bojevnika, marveč tudi igralca s prefinjenim občutkom za gol in sodelovanje v igri. Štromajer je v obeh prvinah bistveno boljši od marljivega in postavnega, toda neučinkovitega Hrvata.

»Zaradi trenerjeve obrambne taktične filozofije bo vsakemu napadalcu v Kopru težko. Lahko igra samo eden, dva le v primeru, če bi nam res tekla vodo v grlo. Taktike trener ne bo menjal, dokler bo uspešno delovala,« se je brez »zavor« in zamer dotaknil tudi taktične filozofije strokovno konzervativnega in uspešnega trenerja.

Peklenski uvodni del sezone se ni povsem izšel po načrtih Koprčanov in jutrišnji dvoboj z Olimpijo bi bil lahko prelomen. »Veliko pozornosti in moči smo usmerili v evropske tekme. Čustveno so nas izpraznile in zato je bila vrnitev v domače bitke bila zahtevna. Maribor je še vedno nesporni favorit lige, a so prve tekme razkrile, da se obeta razburljiv boj za vrh. Tudi z nami v vidni vlogi, četudi z eno tekmo še nismo rešili vsega. Morda še nismo zreli za naslov, na vsak način pa sodimo med tri najboljše. Premoremo toliko kakovosti, da lahko presenetimo tudi Maribor, če bi se nam ponudila priložnost. A je res, da nismo edini, ki bomo izzivali vijolične,« je ponudil razmišljanje s širšim pogledom v SNL. Koprski napadalec je izpostavil predvsem Olimpijo.

»Gledal sem jo in videl zanimivo ter zelo solidno moštvo. Goji napadalni nogomet in po mojem je Olimpija pozitivno presenečenje,« Štromajer ni skrival kančka ironije, ki je bila povezana z Olimpijinim učinkom v minuli sezoni, tako kot ne zadovoljstva nad igralno podobo Ljubljančanov, ki je pisana na kožo Koprčanom.

»Znano je, da igramo boljše proti 'boljšim' ekipam. Ustreza nam, da tekmec narekuje ritem igre in nas napada,« je le potrdil, kar se za Koprčane zelo dobro ve. Opozoril je še, da ob Olimpiji in Domžalam kaže računati tudi na Gorico, ki stavi na lokalne fante. Zaključil je s prihodnostjo: »Ta je povezana s Koprom. Rad bi, da bi tudi v Evropi naredili nekaj velikega. Morda že v naslednji sezoni!«