Uživa v Münchnu in pogovorih z nogometaši

Carlo Ancelotti pri Bayernu pred izzivom napada na lovorike in nadaljevanjem učenja nemščine.

Objavljeno
24. avgust 2016 15.58
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
München – Olimpijskega utripa ni več, evropsko prvenstvo je s polifnalnim slovesom elfa pozabljeno, avgustovski München je poln radovednih popotnikov, med domačini, ki modrujejo pod krošnjami znamenitih pivskih vrtov, pa je čutiti neučakanost pred novo sezono nogometne bundeslige. In tudi radovednost, češ kako se bo na Bavarskem znašel italijanski trener Carlo Ancelotti.

Pri najuspešnejšem nemškem klubu sledijo usmeritvam nogometnega juga. Četudi so v zadnjih dveh desetletjih največ uspehov beležili pod vodstvom nemške stroke, nazadnje pred tremi leti z izjemnim trojčkom – naslovom prvaka, pokalno lovoriko in zmagoslavjem v ligi prvakov – v režiji Juppa Heynckesa. Nasledil ga je sloviti Katalonec Pep Guardiola, v Münchnu zapustil vtis študioznega, a tudi trmastega možakarja, zaradi katerega je moral predčasno skozi izhodna vrata najbolj cenjeni nemški športni zdravnik, dr. Hans-Wilhelm Müller Wohlfahrt, Bayern je zapustil tudi prvi ljubljenec občinstva Bastian Schweinsteiger. Pod vodstvom Guardiole je moštvo resda utrdilo sloves najboljšega v domačem ligaškem tekmovanju, a na evropski sceni lovorike ni bilo.

In zdaj bodo po španski šoli pri klubu poskusili z italijansko. Nekoč so jo že imeli, Giovanni Trapattoni je pobral precej simpatij, nepozabna ostajata njegov iskren in čustven nastop v polomljeni nemščini po porazu proti Schalkeju leta 1998 in prepevanje italijanskih hitov ob naslovu prvaka na balkonu mestne hiše. Z Ancelottijevim prihodom bo cirkuških vložkov gotovo manj, zgodba bo podrejena lovu na odmevne dosežke – zlasti v ligi prvakov. Uvod v sezono je bil spodbuden z zmago v superpokalu sredi Dortmunda (2:0) in zlahka opravljeno nalogo v pokalnem tekmovanju proti Carl Zeiss Jenni (5:0), nekdaj slovitemu klubu iz NDR. Naslednja izziv čaka 57-letnega Italijana, doma iz okolice Parme, ta petek na premieri bundeslige proti Werderju.

In kakšen bo Ancelottijev pristop v metropoli bogati Bavarske, mestu uživačev, a tudi razvajenih obiskovalcev nogometnih tekem? Svojo areno z nekaj več kot 70.000 sedeži vedno znova napolnijo do vrha, a pričakujejo predvsem zmage in lovorike. Visokih ciljev se italijanski novinec v Münchnu dobro zaveda, v primerjavi s predhodnikom je zaenkrat igralcem prepustil več svobode, za nogometaše so vrata njegove pisarne vedno odprta, prav zavoljo njegove prijaznosti je več moštvenega duha, kot ga je bilo zaznati pri Guardioli.

A slednji se je že prve dni po prihodu odrezal s spodobno nemščino. Ancelotti? Pred prihodom je obbljubil, da se bo resno lotil nemškega jezika, za tujce iz romanskega dela sveta zelo zahtevnega. Dvakrat tedensko se z njim ukvarja eden od priznanih münchenskih germanistov, trener je prepričan, da se bo čez dobra dva meseca lahko brez težav pogovarjal z domačimi novinarji v njihovi materinščini. Rad bi se tudi odvadil verižnega kajenja cigaret z okusom mentola, zelo mu je všeč odprti in družabni duh bavarske metropole, namesto hiše v uglednem predelu Grünwald, kjer biva nekaj Bayernovih zvezdnikov in članov vodstva, sta si s soprogo izbrala stanovanje v središču, blizu Hiše umetnosti, podobno sta nekoč bivala v madridskem mestnem vrvežu. V Münchnu je resda precej izjemnih italijanskih restavracij in kavarn, a Ancelotti je že navdušen nad bavarsko kračo.